mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. március 26. 09:08

Mesterházy: Orbán meghunyászkodott

Mesterházy: Orbán meghunyászkodott
A miniszterelnök „meghunyászkodott” a NATO és az Európai Unió előtt, ami egyébként most „történetesen” egybeesik Magyarország nemzeti érdekével – jelentette ki Mesterházy Attila, a NATO Parlamenti Közgyűlésének alelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.

„Látszik, hogy minden, amire ez a kormány azt mondta korábban, hogy nem úgy lesz, és a NATO másképpen döntött, ott a NATO-álláspont győzedelmeskedett” – mondta a szocialista képviselő, hozzátéve: szó sincs tehát arról, hogy Orbán védi a magyar érdekeket, „sőt jelen pillanatban Orbán Viktor meghunyászkodott a NATO és az Európai Unió előtt, ami egyébként most történetesen szerintem egybeesik Magyarország nemzeti érdekével”.

Hangsúlyozta: hamis az is, hogy Orbán azt az érzést próbálja kelteni, mintha a Fidesz nagyon támogatná a békét, míg az ellenzék „valami mást szeretne”.

„Az ellenzék is természetesen a béke partján van. Nincs olyan bolond, aki bárkit akarna oda küldeni - bárkinek a fiát, férjét - egy háborúba; és maga a NATO sem akar” – mondta.

„A miniszterelnöknek most az a helyzete (...), hogy fogcsikorogva, de alkalmazkodik ahhoz, amit Brüsszelben eldöntenek a (...) többiek. Tehát a fősodorral tart a magyar miniszterelnök. (...) Egyszerűen Orbán Viktor szépen elmegy Brüsszelbe, a NATO-központba, és elfogadja az összes olyan döntést, amit ott az asztalra tesznek” - tette hozzá.

Orbán külpolitikai irányváltása „recseg-ropog persze”, „hiszen eddig mindig (...) Putyin fenekét nyalta a magyar miniszterelnök, most pedig ugye ezen változtatnia kell, mert ha nem teszi, akkor politikai öngyilkosságot követ el” – fejtette ki.

A következő 4 év ezzel a kormánnyal „egy vergődés lenne egészen biztosan”, hiszen a megváltozott világkörnyezetben „nem fogja nekünk senki sem elfelejteni” azt az orbáni politikát, ami 12 éve folyamatosan Putyinhoz kötötte Magyarországot – vetítette előre Mesterházy arra az esetre, ha a Fidesz nyerné az április 3-iki választást.

„Kívülről látják, nem felejtik el és most is látják, hogy a magyar kormány megpróbál még mindig egy picit kilógni a sorból” – részletezte, hozzátéve: egészen biztos benne, hogy Orbán irányváltása „nem őszinte”.

„Viszont ha egy új kormány jön, (...) egy Márki-Zay Péter által vezetett kormány, akkor ezek a problémák nem léteznek, és Magyarország sokkal nagyobb szabadsággal, több partnerrel, nagyobb együttműködésben és több segítséggel tudja nemzeti érdekeit érvényesíteni itthon is és a nemzetközi dimenzióban” – hangsúlyozta.

Kifejezte véleményét, hogy Orbán a „foglya valamilyen formában Putyin elnöknek és orosz politikai vezetésnek, ezért nincsen szabad akarata, nincs szuverenitása Oroszországgal szemben”.

Az Orbán-kormány álláspontja „tyúklépésekben” változik: először azt mondta, Magyarország területén nem mehet át fegyver, de átmehet; azt is mondta, a légterünkön nem mehet át, de átmehet; aztán nem jöhetnek NATO-katonák, de mégis, olaszok, hadgyakorlatra; majd most hét országból a nyugati országrészre, „aztán később majd az ország teljes területére” – vetítette előre Mesterházy.

Hangsúlyozta: a  magyar haderőn kívüli NATO-katonák ide telepítése „teljesen normális”; „mi lettünk volna az egyetlen NATO-tagállam Ukrajna, (...) tehát egy háborúban levő ország mellett, ahol nincsenek plusz NATO-katonák”.

„Teljesen logikus, hogyha mi NATO-tagországok vagyunk és segíteni, megerősíteni akarják a magyar emberek biztonságát, Magyarország biztonságát, akkor ezt NATO-csapatok tudják megtenni” – fejtette ki.

A NATO-Parlament alelnöke aláhúzta: a védelmi szövetség továbbra is a korábbi politikáját képviseli: nem avatkozik be a háborúba, de minden segítséget megad a tagállamain keresztül, ami Ukrajnának szükséges.

Kifejezte meggyőződését: Paks2 megépítése a szerződött formában „egyszerűen el fog lehetetlenülni” a megváltozott nemzetközi helyzetben.

Arról is beszélt: „az orosz-kínai közeledés alapvetően át tudja írni a geopolitikai helyzet”, és a háború mellett az euroatlanti közösség számára továbbra is Kína lesz a legnagyobb kihívás.

Mivel pedig „Kína esetében ugyanezt a pávatáncot játszotta el Orbán Viktor”, mint „az oroszokhoz való dörgölődzködés”, a legjobb megoldása a magyar, külpolitikai szempontból zsákutcás helyzetnek „az, hogyha egy új kormányt választunk” április 3-án – mondta a szocialista politikus.