MTI/mszp.hu | Belföld | Tiszaújváros választás 2014
2014. február 26. 00:57

Mesterházy: Orbánnak mennie kell

Orbánnak mennie kell, mert olyan válságot idézett elő a gazdaságban, a társadalomban és a demokráciában, ami hosszú távon visszaveti Magyarországot - mondta az összefogás miniszterelnök-jelöltje kedden Tiszaújvárosban.


Mesterházy Attila a helyi sportcsarnokot zsúfolásig megtöltő 600 fős hallgatósága előtt a választás tétjéről kijelentette: ha van összefogás, akkkor lesz kormányváltás, lesz esély mindenkinek a boldogulásra.

Az MSZP elnöke a választási fórumon a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról megemlékezve kifejtette: minden diktatúra áldozatai előtt fejet hajtanak, "az újkori diktatúráéi előtt is, amit itt látunk az országban, ahol parlamenti diktatúra van, ahol a többség visszaél kétharmados hatalmával".

Mesterházy Attila szerint "Orbán Viktor visszaélt a kétharmaddal, a saját barátainak, oligarcháinak a zsebét tömte", s új földbirtokos osztály akart kialakítani "tetőfedőkből, műkörmösökből".

A hatalom trükközik a számokkal, amikor arról beszél, hogy "Magyarország jobban teljesít", ugyanis - mint mondta, nincs valós, jelentős növekedés, nincs több valós munkahely, az államadósság ellen meghirdetett harcot pedig a miniszterelnök elveszítette.


Az összefogás miniszterelnök-jelöltje szégyennek nevezte, hogy az elmúlt négy évben többen hagyták el az országot, mint az 1956-os forradalom után.

"Olyan ország kell, ahova vissza akarnak jönni a fiatalok, ezért is kell a kormányváltás" - mondta a hallgatóság nagy tapsától kísérve.

Az MSZP elnöke a szociális-társadalmi válság jeleként sorolta, hogy négymillióan élnek a létminimum alatt az országban, másfél millióan mélyszegénységben, és 500 ezer gyermek rendszeresen éhezik. A kormánynak ezért is mennie kell - tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint az összefogás pártjai öt pillérre építik politikájukat: a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és középvállalkozások (kkv-k), illetve a nyugdíjasok biztosan nyerni fognak az új kormánnyal.


Bejelentette: szeptembertől minden diák, aki bejut felsőoktatási intézménybe, tandíjmentesen kezdheti meg a tanulmányait, s három-öt hónapig külföldön tanulhat nyelvet.

Az egészségügyben csökkentik a várólisták hosszát, zéró toleranciát hirdetnek a családon belüli erőszakkal szemben, fokozzák a munkahelyi biztonságot, visszaállítják a szakszervezetek jogosítványait, javítják a kkv-k versenyképességét és munkahelymegtartó képességét, s újraindítják a nyugdíjkorrekciós programot - részletezte Mesterházy Attila.

Végezetül a választásokon való minél nagyobb részvételre ösztökélte hallgatóságát, mert - mint fogalmazott - "fotelból nem lesz kormányváltás".

A fórumon bemutatkozott Pap Zsolt, az Összefogásnak a 42 települést tömörítő tiszaújvárosi választókerületben induló országgyűlési képviselőjelöltje, és egyebek mellett a társadalmi béke fontosságára hívta fel a figyelmet.