mszp.hu | Belföld
2021. július 07. 13:29

Mesterházy szerint egy aljas, homofób törvénnyel nem lehet megtörni a kormányváltó nemzeti egységet

Mesterházy szerint egy aljas, homofób törvénnyel nem lehet megtörni a kormányváltó nemzeti egységet
Lejáróban az álkonzoltuációk ideje, a magyar emberek most már valódi megoldásokat akarnak valós problémáikra.

Nemcsak az Európai Unió vezető szervei utaltak jogkövetkezményekre a magyar homofób tartalmú pedofiltörvény kapcsán, hanem maga az ettől független és sokat hivatkozott Európa Tanács Velencei Bizottsága is erőteljesen felemelte a szavát az ügyben. A nemzetmegosztásra játszó fideszes stratégia választási előnyt remél ettől, de ez nem fog működni – erről beszélt Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője szerda reggel az ATV Start című műsorának vendégeként.

„Az Európa Tanács az emberi jogok védelmével, képviseletével felruházott nemzetközi szervezet: ha mond valamit, arra odafigyelnek. Sok esetben az utóbbi időben még a kormány is hivatkozott arra, például az ukrán nyelvtörvény kapcsán, hogy tartsák tiszteletben a Velencei Bizottság ilyen-olyan állásfoglalását” – emlékeztetett Mesterházy Attila.

Elmondta, nem tartja kizártnak, hogy az EU kemény lépésekkel fog válaszolni az ügyre, de a magyar külpolitika elmúlt több éves tevékenysége is azt mutatta, hogy Magyarország nemzetközi presztízse és ezzel érdekérvényesítő képessége is jelentős mértékben csökkent.

Az álkérdéseket tartalmazó újabb „nemzeti konzultáció” kapcsán elmondta, azt is politikai PR-nek tartja. „Olyan kérdések vannak benne, amiket a kormány már eldöntött, (…) de én a homofób törvényt is egy tudatos provokációnak tartom, (…) új ellenséget kellett kijelölni, Soros már unalmas, a migrációtól meg már nem félnek annyira az emberek. (…) Ez a törvény elsősorban ilyen pártpolitikai, kommunikációs célokat szolgál”.

A szocialista politikus szerint a Fidesz célja a gyűlöletkampánnyal egyrészt a saját tábor együtt tartása, másrészt pedig a különböző együttműködő pártok közötti különbségekre is megpróbálnak ezzel rámutatni. „Ez ma már korlátosan fog működni, hiszen az ellenzéki szavazók elfogadták, hogy egységben, szövetségben fognak indulni az Orbánnal szembeni erők, és ez egy elég erős elkötelezettséget is jelent, hogy mindenféleképpen ezek a szavazók le szeretnék váltani ezt a mostani kormányt”.

Végezetül Mesterházy Attila kérdésre kifejezte azzal kapcsolatos véleményét is, vajon lehet-e Orbánnak olyan középtávú célja, hogy arra ösztönözze a magyarokat, hogy kilépjenek az Európai Unióból. „Több ezermilliárdos forrást kapunk az Európai Uniótól, ami a magyar gazdaságot dinamizálja, a növekedésnek ez az egyik fő motorja. Szerintem Orbán Viktor nem lehet annyira őrült, hogy ezt elveszítse. (…) És, ha megnézzük, a fideszes szavazók jelentős többsége is az Európai Uniót támogatja, és az látszik, hogy az orbáni kormányzásnak is az egyik legfontosabb mérőműszere, hogy mit gondolnak az emberek egy adott kérdésről; Orbán sokszor ehhez igazítja a saját politikáját, ezért én szerintem ez jelen pillanatban elképzelhetetlen”.

 

Kapcsolódó párttagok