Mesterházy tévévitára hívja Orbánt

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor kormányfő ellopta a magyaroktól a demokráciát és tönkretette a gazdaságot, ezért ennek a kormánynak mennie kell. A baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje szombaton Budapesten azt is hangoztatta, hogy modern köztársaságot, félelem nélküli országot akar, valamint tévévitára hívta ki a miniszterelnököt.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Liberálisoknak a belvárosi Petőfi-szoborhoz meghirdetett ünnepi rendezvényén Mesterházy Attila mellett megjelent Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is. Azután mentek el az eseményre, hogy a baloldali összefogás pártjai által meghirdetett nagygyűlést a rossz idő miatt elhalasztották.
    
A rendezvényen megjelent szimpatizánsok közül többen hangosan csalódottságuknak adtak hangot, amiért elhalasztották a baloldali összefogás nagygyűlését. Többen sajnálatukat fejezték ki, hogy vidékről korán reggeli indultak - többen idősek -, hogy feljöjjenek "normálisan ünnepeljeni", de a szervezők lefújták a nagygyűlést.
    
Mesterházy Attila nekik válaszolva rögtönzött beszédében - egy hangosbeszélő segítségével - elmondta: a nagygyűlést a Békemenet után egy nappal, március 30-án tartják meg, ahol el fogják mondani, hogy Orbán Viktor ellopta a magyar emberektől a demokráciát és tönkretette a magyar gazdaságot. Ezért ennek a kormánynak mennie kell - tette hozzá.
    
Hangsúlyozta: mivel a Fidesznek nincs programja és a "lakájmédia" sem kérdezi az ország gondjairól, ezért a kormányváltó erőknek kell szembesítenie a miniszterelnököt azzal, hogy mit tett ezzel az országgal.
    
Ebben a helyzetben hívja ki Orbán Viktort egy személyes televíziós vitára április 5-ére - jelentette be. Amennyiben a kormányfő nem gyáva - folytatta - akkor kiáll erre a vitára. Hozzáfűzte, hogy a "kormányváltók" 106 egyéni jelöltje ki fogja hívni fideszes ellenfelét egy vitára.
    
A továbbiakban azt mondta: olyan ország miniszterelnöke szeretne lenni, amelyben nincs félelem és megosztottság. Olyan európai magyar köztársaságot akar teremteni, ahol a jobboldali szavazók is otthon érzik magukat. Ellentétben azzal, amit a baloldali, liberális és zöld szavazókkal tesznek jelenleg.
    
Olyan történelmi választás előtt állunk, amelyhez megvan a kormányváltó erő, ám ezt politikai cselekvéssé kell formálni, amelynek nyomán április 6-án együtt, közösen leváltjuk Orbán rendszerét, új korszakot nyitunk és felépítjük az igazságos Magyarországot - mondta az MSZP elnöke.


Gyurcsány Ferenc, az újságírók kérdéseire válaszolva úgy fogalmazott: "a teremtő útjai kifürkészhetetlenek, az embereké viszont kifürkészhetőek, az emberek pedig szél ide, szél oda, ezt a kormányt mint a vihar úgy el fogják seperni".
    
Felidézte, hogy 2006 augusztus 20-án, egy ettől sokkal könnyebb helyzetben az a döntés született, hogy megtartják az aktuális rendezvényt, ami sokak egészségébe került", a jobboldal pedig éveken keresztül "ütötte-vágta" ezért az akkori kormányt.
    
Nem ér annyit a politikai küzdelem, minthogy bárkit is veszélyeztessünk - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.
    
Bajnai Gordon megjegyezte: úgy tűnik, amióta a kormány államosította az időjárás-jelentést, azóta március 15-ével mindig baj van. Ugyanakkor azt szeretnék üzenni, hogy "lehet szél, eső hóvihar április 6-án, a kormányváltás akkor sem marad el" - mondta az Együtt-PM Szövetség vezetője.
    
A Petőfi-szobornál összegyűlt, mintegy 300 ember ovációval fogadta az ellenéki politikusokat, illetve az "Orbán takarodj", "Kormányváltást" és "Győzni fogunk" jelszavakat skandálták.
    
A baloldali ellenzék vezetői virágot helyeztek el Petőfi Sándor szobránál.