mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2019. október 09. 10:09

Mesterházy: Tisztességes polgármestereket válasszunk!

A vasárnapi választás tétje az, hogy tisztességes, jó polgármestereket válasszunk, akik valóban szolgálni akarják a közösséget, és a helyben élők létének jobbításáért dolgoznak – mondta Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője, az ATV-ben kedden.
Tehát arról szól a választás, milyen jövőt választunk magunknak, de lehetőséget adhat arra is, hogy az ellenzék felkészüljön a 2022-es országgyűlési választásra: megmutassa, bizonyítsa, mennyiben más a politikája, mint a Fideszé – mondta az Egyenes beszéd című műsorban Mesterházy.
 
„Ebben tudunk egy példát adni, hogy lehet ezt másképpen is csinálni”, mint a fideszes városvezetők, akik megfélemlítenek embereket, akiket csak a saját és a haverjaik érdekei mozgatnak, és akik kiskirályságként vagy saját tulajdonukként kezelik a városokat.
 
A pápai hatpárti támogatással induló ellenzéki jelöltet, Grőber Attila tanárt említette jó példaként, aki „nagyon erősen hisz abban, hogy ez egy szolgálat, hogy a tisztességnek a politikában jelentenie kell valamit, és a csapata is ilyen”.
 
Szintén példaként hozta Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltet, Szaniszló Sándort, Budapest XVIII. kerületi jelöltjét, Nemény Andrást Szombathelyen, a miskolci Veres Pált, Komlón Ferenczy Tamást, Szolnokon Radócz Zoltánt, Nyíregyházán Jeszenszki Andrást, mint olyan jelöltjeit az ellenzéki összefogásnak, akiknek jó programjuk van a helyben élők szolgálatára.
 
Ugyan az önkormányzati választás jogilag nem változtat a Fidesz kétharmados többségén a törvényhozásban, mégsem mindegy, milyen politikát folytatnak a városokban, hiszen az egy „kis dobbantót” is adhat majd a körzetben induló országgyűlési képviselőjelölteknek - mondta.
 
Példaként hozta Ajka, Tapolca, Sümeg és Badacsonytomaj négyesét, amelyek egy olyan választókerület meghatározó városai, amely nem a baloldal fellegvára. Ajkán és Tapolcán meg lehet őrizni az ellenzéki vezetést, Sümegen győzhet az ellenzéki Kovács Mihály, és Badacsonytomajban is nyerhet az ellenzéki jelölt.  Nem mindegy, kik irányítják ezeket a városokat 2020-ig - mondta.
 
Mesterházy részvétét fejezte ki a tragikusan elhunyt mohácsi fideszes jelölt, Szekó József családjának, barátainak, támogatóinak és fideszes párttársainak. Arra a fideszes felvetésre azonban, hogy emiatt az ellenzék jelöltjének, Csorbai Ferencnek vissza kéne lépnie, azt mondta: sajnos, Baranya megyében több tragédia is előfordult polgármesterekkel: elhunyt Toller László és Tasnádi Péter pécsi és Paizs József szigetvári polgármester is.
 
„Ezekben az esetekben ezt a hihetetlen empátiát és tapintatot nem tapasztaltam a fideszesek részéről, mint amit most megkövetelnek egy ilyen szerencsétlen helyzetben az MSZP-s jelölttől” – mondta, esélyt kérve Csorbai számára, hogy bizonyítsa: a mohácsiak érdekben együtt tud működni „azzal a testülettel, amit kap” a választópolgároktól.
 
Mesterházy „érdekesnek” nevezte, hogy „valaki” pártpolitikai kampányra próbálta fölhasználni Tarlós István főpolgármester és Scarlett Johansson színésznő találkozóját, s Tarlós csak akkor visszakozott, mikor már kényszerhelyzetbe került, mert a sztár cáfolta szavait.
 
Ha pedig a Tarlóst támogató sajtó hibázott, a főpolgármesternek „kellene beszélgetni ezekkel a sajtóorgánumokkal, hogy miért hozzák ilyen kellemetlen helyzetbe a kampány legvégén” – mondta Mesterházy.