MTI/mszp.hu | Belföld | házbizottság
2013. október 10. 11:18

Mesterházy vizsgálatot sürget

Az MSZP elnöke felszólította az Országgyűlés vezetését, vizsgálja ki, hogy kinek az utasítására kapcsolták le a világítást az ülésteremben kedd este, miközben a Demokratikus Koalíció politikusai ott tartózkodtak és előre bejelentették, hogy reggelig a patkóban maradnak.

Mesterházy Attila a házbizottság csütörtöki ülése után az MTI-nek elmondta: azért is sürgette az incidens kivizsgálását, mert Gyurcsány Ferenc DK-elnök elmondása szerint a házvezetés eleinte együttműködő volt, majd később mégis rájuk oltották a villanyt.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hangsúlyozta: a képviselők jogállásából fakadóan biztosítani kell számukra a munkavégzés feltételeit, és nem csak a parlamenti ülések ideje alatt. Azt szorgalmazta, hogy ha szükséges, szülessen - akár az ügyrendi bizottság részvételével - általános érvényű állásfoglalás erről.

Tájékoztatása szerint mivel a házvezetés - amelyet a KDNP-s alelnök, Latorcai János képviselt - nem tudott felelni arra a kérdésre, hogy ki utasította a technikai személyzetet a világítás lekapcsolására, a kérdést a jövő heti házbizottsági ülésen újra előveszik. Mesterházy Attila ugyanakkor elmondta, a frakciók nem zárkóztak el attól, hogy általános állásfoglalás szülessen az ügyben.

A DK öt független képviselője, Gyurcsány Ferenc vezetésével, az iskolarendszer átalakítása elleni tiltakozásul éjszakázott a parlamenti ülésteremben: a napirend végétől, kedd délután öt órától szerda reggel nyolcig webkamerán és közösségi oldalakon keresztül tartották a kapcsolatot az őket megkereső emberekkel, válaszoltak a kérdéseikre.

Gyurcsány Ferenc az MTI-nek elmondta: a parlament vezetése eleinte korrekt együttműködést mutatott, "aztán valami megváltozott", mert este 8-kor lekapcsolták a villanyt, így sötétben kellett dolgozniuk. A volt miniszterelnök szerdai Facebook-bejegyzésében ezt felháborító disznóságnak nevezte, és - frakció, így napirend előtti felszólalási lehetőség híján - az MSZP és az LMP képviselőcsoportját kérte, követeljék a felelősök megnevezését.