MTI/mszp.hu
2011. október 04. 23:40

Mesterházy: vonják vissza a költségvetés tervezetét!

Vonja vissza és dolgozza át a jövő év költségvetés tervezetét a kormány - összegezte a szocialista képviselőcsoport informális ülésén elhangzottakat keddi soproni sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila pártelnök.

Az anyagban szereplő számok "már rég nem tarthatóak" - jegyezte meg, példaként említve, hogy a dokumentum 268 forintos euró-árfolyammal számol, miközben a kurzus már átlépte a 300-as határt, és további emelkedése várható, az elemzők pedig 280 feletti szintre számítanak.
    
Utalt arra: három éve nem volt olyan magas a magyar hitelek ország-kockázati felára, mint napjainkban, Magyarország pedig a világ tíz legkockázatosabban finanszírozható országa közé került, így a 2012-es büdzsé "elfogadása előtt sem tartható már".
    
Az MSZP elnöke szerint a büdzsé tervezetének visszavonásával és az átdolgozással azt tenné lehetővé a kormányzat, hogy valóságos, megalapozott számok kerüljenek az anyagba, a polgárok további szegényedése helyett pedig tehetnének azért, hogy beváltsák választási ígéreteiket.
    
"Ennek a költségvetésnek a lényege nem szól másról, minthogy elveszik az emberek pénzét, és odaadják a jómódúaknak" - fogalmazott a politikus, aki szerint "mással sincs elfoglalva a kormány, minthogy hogyan tud valamilyenfajta szabadságharcot folytatni éppen kiválasztott szereplőkkel szemben".
    
Az MTI érdeklődésére közölte: a keddi tanácskozáson meghatározták a munkahelyteremtésre fókuszáló alternatív költségvetési javaslatuk fő vonalait; a dokumentumot néhány héten belül kidolgozza a párt ezzel megbízott munkacsoportja.