mszp.hu | Belföld
2020. július 28. 01:03

Mészáros Lőrinc sokkal jobban járt, mint amit eddig tudtunk

Mészáros Lőrinc sokkal jobban járt, mint amit eddig tudtunk
Mészáros Lőrinc sokkal jobban járt a Mátrai Erőmű állami visszavásárlásánál, mint amit eddig tudtunk - mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.
Bejelentette: az MSZP kedden a honlapján közli az ügyletről szóló elemzést és dokumentumcsomagot.
 
Mint mondta, „meglepetésére” nagyon sok papírt megkapott az ügyről a Magyar Villamosművektől májusi közérdekű adatigénylése során, de ezekben az adatok háromnegyed része ki volt takarva. Azokért pert indított.
 
 
A papírokból az derül ki: Mészáros Lőrinc „sokkal jobban járt, mint amit eddig tudtunk”: a tranzakció különböző technikák révén sokkal többe került a magyar adófizetőknek, mint a vételárként elismert 17 milliárd forint.
 
Maga az ügy „a nemzeti tőkéseknek a lebukása” – mondta a pártelnök –, mert amikor nyereséges a cég, akkor állami segédlettel megszerzi, de amikor veszteségessé válik, „akkor, mint a forró krumplitól, megválik, és (…) veszélybe sodorja több ezer ember megélhetését”.
 
Az Index ügyében azt mondta: a saját bőrünkön érezzük a lopakodó diktatúrát: a Fidesz jellemző technikája a médiában és a gazdaságban is, hogy pénzügyi nehézség esetén zsaroló pozíciót tud fölvenni.
 
„Ez a lopakodó diktatúra, ahogy mi nevezzük a Fidesznek a módszerét, nem közvetlen politikai beavatkozás, hanem gazdasági nyomásgyakorlás: akár fenyegetések útján lehetetlenítenek el szerkesztőségeket”, mint az Indexet; de sorolta az Népszabadság bezárását, az origo-t, a 168 óránál történt felmondásokat is.
 
„Mi az újságíróknak hiszünk, és a szerkesztőknek, akik elmondták, hogy veszélyben van ennek az internetes portálnak a függetlensége és befolyásmentessége” – szögezte le.
 
Elmondta: Ujhelyi Istvánnal, az MSZP EP-képviselőjével azért fordultak az Európai Bizottság tanácsadó testületéhez, az európai média sokszínűségét és a médiaszabadságot vizsgáló intézethez – amely korábban az állami KESMA óriás-médiaholding ügyében is vizsgálódott -, hogy felhívják a figyelmüket a magyar média helyzetére, s „az Európai Bizottság pedig ezt figyelembe tudja venni annak megítélésében, hogy Magyarország jogállam, vagy sem”.
 
Szintén fel akarták hívni az Index újságíróinak figyelmét az unió válaszmechanizmus nevű eszközére, ahová akár pénzügyi segítségért is fordulhatnak újságírók, ha a szólásszabadság, vagy a média szabadsága sérül.
 
A pártelnök beszélt az MSZP népszavazási kezdeményezéséről is a Balaton ügyében, melynek kérdéseit kedden adják be a Nemzeti Választási Irodában.
 
Elmondta: a most zajló „Fideszes gyarmatosítási folyamatnak akarunk gátat vetni”: hogy ne lehessen szabadstrandokat fizetőssé tenni, ne lehessen építési területként fölhasználni, és ne sajátítsák ki a NER-lovagok maguknak a Balaton-part egyes szakaszait.
 
A Balatont „mindannyian imádjuk és szeretjük” – mondta, így folytatva: a miniszterelnök „azt mondja, hogy menjenek a magyarok a Balatonra, (…)  odaérnek, és arra jönnek rá, hogy ahol még tavaly fürödhettek ingyen, most már nem fürödhetnek ingyen.
 
Tavaly volt strand, idén már nincsen strand.” Ezt a folyamatot akarják népszavazással megállítani – mondta.

Kapcsolódó párttagok