Belföld | Margitsziget közlemény főváros
2013. május 22. 16:26

Mi a Fidesz valódi terve a Margitszigettel?

Derült égből villámcsapásként jött a hír, hogy a kormány egy tollvonással elvenné a Margitszigetet a XIII. kerülettől. Az érvek zavarosak és nehezen hihetőek a javaslat mellett. A Fidesz elmúlt három éve okot ad a gyanakvásra. Az csak a jövőben dől majd el, hogy a Margitsziget pihenőpark marad-e, vagy valamifajta "offshore-szigetté" válik.

Budapestet három éve folyamatosan elvehető értékként kezeli a Fidesz-kormány, amiben a város fideszes vezetése aktívan támogatja. Az elmúlt években Budapesttől erőszakkal elvették kórházait, iskoláit, szociális intézményei egy részét. Folyamatosan újabb és újabb értékekre vetnek szemet, előfordult, hogy Orbán Viktor miniszterelnök afféle modern földesúrként egy, a sajtó számára rendezett buszutazáson csak úgy megemlítette, hogy az Andrássy út egyik palotáját államosítani kellene. Azóta már zajlik is az előkészítés.

A legutóbbi hír most hétvégén került napvilágra: a kormány elvenné a Margitszigetet a XIII. kerülettől. A döntés háttere lényegében ismeretlen és átláthatatlan. Az ötletről a jelenlegi felügyeletet ellátó XIII. kerületi önkormányzat is a sajtóból értesült. Az elmúlt években átlátható, világos szabályok alapján zajlottak a Margitszigetet érintő döntések. A főváros és a kerületi önkormányzat közös döntések, elhatárolt jogkörök alapján, a fővárosiak érdekében hozta meg döntéseit. Ennek is köszönhetően maradt a sziget többségében beépítetlen pihenőpark.

A Fidesz ötlete azonban véget vet ennek, és egyfajta "XXIV. kerületet" hozna létre - azaz tovább folytatná Budapest szétszabdalását. Ráadásul a változtatás újabb fideszes ingatlanspekulációra teremt lehetőséget. Nem világos, hogy kinek és miért állhat érdekében a XIII. kerület kizárása a sziget ügyeiből. Az talán irányt mutat a döntés megértéséhez, hogy a kerületet ma is szocialista polgármester és szocialista többségű önkormányzat vezeti, az elmúlt években pedig ez a kerületvezetés rendszeresen felemelte szavát a kormányzat államosításával szemben. Vajon bosszú vagy valamilyen további hátsó érdek áll a háttérben?

MSZP Budapesti Szervezete