Belföld | földmutyi közlemény
2013. június 10. 15:42

Mi az oka az újabb halasztásnak?

Negyedik hete húzódik a földtörvény ügye a Parlamentben. A kormánypárti többség ma is elhalasztotta a földtörvényről szóló záróvitát és várószavazást. Kérdés, hogy mi az oka az újabb halasztásnak. Az elfogadásra váró jogszabály csak a kísérő törvények egyidejű tárgyalásával értelmezhető, ezért azonnal vissza kell vonni.

Nem lehet jó az a törvény, amely az alapvető szakmai törvényszerűségeket figyelmen kívül hagyja. Minden beavatkozás, amely úgy épít le kapacitásokat, hogy helyette csak bizonytan jövőt vázol, káros, mert a csökkenő foglalkoztatás veszélyével jár.

Ugyanezt egy korábbi jobboldali kormány egyszer már megtette a 90-es évek elején. Ezt a mai napig nem heverte ki az ágazat. A véglegesnek szánt törvényjavaslattal a Fidesz-kormány veszélyezteti az agrárbékét,
veszélyezteti a magyar állattartást, valamint több mint százezer munkahelyet. Ahelyett, hogy a hatmillió hektár földből minél több szereplőnek biztosítana tisztességes megélhetést, hogy ésszerű szabályozással 100 ezer családnak adna munkát a magyar földből.

A földbérleti pályázatok bizonyítják, hogy csak Fidesz-közeli nyertesek lehetnek, akiknél nem a szakértelem számít, hanem a párthűség. Ezért féltjük a magyar mezőgazdaságot az átgondolatlan szakmaiatlan beavatkozástól. Ezért mondjuk azt, hogy rögtön átalakítjuk a rendszert, ahogy erre felhatalmazást kapunk. Nem magunkért, hanem a földből élő vidéki lakosságért.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke