mszp.hu | Belföld, Külföld | Európai Unió
2015. május 05. 13:13

"Mi, európai szocialisták sem szeretjük az Uniót olyannak, amilyen most..."

Miközben a következő napokban Európa minden országában az Európai Unió létrejöttét ünneplik, addig Magyarországon két jobboldali politikai erő egymást radikalizálva, egymás foglyaként azon versenyzik, hogy ki tud nagyobbat rúgni az európai értékekbe - fogalmazott Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője keddi, brüsszeli sajtótájékoztatóján. A szocialista politikus a május 9-i, Európa Napi események kapcsán megjegyezte: az Orbán-kormány ezúttal is elfeledkezett az európai demokrácia megünnepléséről. 

Magyarország helye Európában van, Magyarország nem lehet Európa ellenzékében! - hangsúlyozta Ujhelyi, hozzátéve: a Jobbik nyíltan uniós zászlót éget, a Fidesz szabadságharcot vív az európai közösség ellen, nemzeti konzultációkkal pedig azok értékei ellen lázít. Ujhelyi emlékeztetett, hogy a magyar kormányfő nemrég a nagyköveti kar előtt kijelentette: a fideszes kabinet számára az európai értékrend immár nem jelent feltétlenül igazodási pontot.

A két magyar jobboldali politikai erő mára láthatóan és egyértelműen Európa ellenzékévé vált. Mi, magyar szociáldemokraták vagyunk azok, akik igyekszünk megtartani Magyarországot az Európai Unió tagjaként. Az MSZP az európai demokraták oldalán áll - szögezte le Ujhelyi István, hozzátéve: a szombati Európa Napon nyilvános fogadóórát tart az Európai Parlament által szervezett programok részeként. 

Tüttő Kata, az MSZP országos elnökségének és az Európai Unió Régiók Bizottságának tagja a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy harcolni többféleképpen is lehet: otthon, kamerák előtt, öklöt rázva, vagy Brüsszelben, szövetségeket keresve és olyan értékek mentén, amelyekkel valódi változást lehet elérni.

Mi, európai szocialisták sem szeretjük az Uniót olyannak, amilyen most. Mert van például ötmillió fiatal, aki nem talál magának munkát. Mert a nők és férfiak továbbra sem egyenlőek, ugyanazért a munkáért nem kapnak azonos mértékű bért, a fizetett és nem fizetett munka szintén aránytalan. Nem szeretjük az Uniót olyannak, amilyen most, mert a dolgozói szegénység nemcsak magyar, hanem európai jelenség. Ezért akarunk olyan európai minimálbért és adórendszert, amely biztosítja a tisztes munkából való tisztes megélhetést - fogalmazott Tüttő Kata. A szocialista politikus hozzátette, hogy az Európai Unió Régiók Bizottságában jelenleg is zajlik a nagy európai energiacsomag vitája, amelynek eredményeként szerinte csökkenteni kell az pazarló energiafogyasztást, a kőolaj- és földgázfüggőséget.

Nekünk, európai szocialistáknak az a fontos, hogy a szükséges biztonság és függetlenség árát ne a legszegényebbekkel fizettessék meg. Az energiaszegénység létező fogalom egész Európában. Magyarországon három családból egy nem tudja rendesen kifűteni a lakását és minden hónapban gondot jelent neki az energiaszámlák befizetése. Mi azért harcolunk, hogy a fűtött lakáshoz és az energiához minden európai polgárnak joga legyen - nyilatkozta Brüsszelben az MSZP elnökségi tagja.