mszp.hu | Belföld
2024. július 10. 14:09

Mi folyik Debrecenben a mérgező anyagokon kívül?

Joggal háborítja fel a debreceni lakosokat az a botrányos esemény, amely az oda telepített kínai autógyártó cég háza táján történt. Egy bírósági határozatból derült ki, hogy az említett vállalat botrányos módon, titokban a csatornába engedte az ipari szennyvizet.
Komjáthi Imre hosszú idő óta figyelemmel kíséri a Debrecenbe telepített kínai autóipari vállalatok ügyét, az MSZP pedig a helyi civil kezdeményezések mellé állt. A helyieknek joguk van beleszólni abba, hogy milyen gyárakat telepítenek a lakóhelyük közelébe.

A tények azt mutatják, hogy az említett cégek szabadon garázdálkodhatnak Debrecenben a magyar földdel, vízzel, levegővel.

Az MSZP ezért határozati javaslatot nyújtott be a tavalyi évben, amely a helyi lakosság érdekeit védené, hiszen az ott élőknek joga lenne beleszólni abba, hogy mi épüljön a lakókörnyezetük közelében.

Az MSZP azt javasolta, hogy a települések határától számított 12 kilométeren belül csak akkor lehessen akkumulátorgyárat építeni vagy bővíteni, ha azt népszavazáson jóváhagyták a helyiek. Az MSZP javaslata szerint 25 aranykoronánál magasabb minőségű mezőgazdasági földterületen nem szabad akkumulátorgyárnak épülnie, továbbá az a cég, amely súlyosan megsérti a környezetvédelmi, a munkavédelmi és a munkaügyi szabályokat, az legyen eltiltható két évre minden hazai és uniós támogatástól.

A debreceniek joggal háborodtak fel, ezért az MSZP felkarolja ezt az ügyet és újra benyújtja a határozati javaslatát a parlamentnek.

Komjáthi Imre országgyűlési képviselő