2011. december 12. 17:45

Mi folyik itt?

A Rákosi-rendszer kiretusálási rendszeréhez hasonló módszerekkel kitakarták Lomnici Zoltánt a köztévékben bemutatott híradókban. Külön pikantériája az ügynek, hogy Lomnici Zoltán ma az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, akit ezzel a közmédiában pont emberi méltóságában alázták meg. Az üzenet rémületes: aki nem éppen a kormány embere, az ki lesz takarva.

Egy ilyen eset véletlenül nem következhet be. Itt valakiknek szánt szándékkal kellett dönteniük és cselekedniük, utasítaniuk. Az elmúlt egy évben közel ezer, zömében kiváló, hazai és nemzetközi szakmai díjakkal elismert, a közszolgálat írott és íratlan szabályait következetesen betartó műsorkészítőt rúgtak ki, akiknek a helyét hír- és történelemhamisítók serege vette át. Nem véletlen, hogy ma Papp Dániel vezetheti és befolyásolja a hírműsorokat a közszolgálati televízióban. Mindehhez csak annyit kellett tennie, hogy gátlástalanul hazudjon egy nemzetközileg elismert európai parlamenti képviselőről, aki Orbán Viktor politikájáról kritikusan mert nyilatkozni. Ma ez az érvényesülés útja a Fidesz által kisajátított közmédia rendszerében.

Ma már tudjuk, mi folyik a magyar köztévékben, rádióban és a hírcentrumként működő MTI-ben. Nyílt titok, a kinevezett vezetők a felelős szerkesztőknek, riportereknek előre megmondják, mi legyen a hírekben, milyen szavakat kell használni, s milyeneket nem. Sok szerző ezért levetette a nevét az elkészült híranyagokról, mert nem vállalhatták azok tartalmát, amit vezetőik kényszerítése miatt kellett átformálniuk a valóságtól eltérően. Már arról is nyíltan beszélnek a sajtómunkások, hogy az ”újvezetők” osztják be, kik szerepelhetnek és miért a médiumokban, mit kérdezhetnek tőlük.

Az elterelést, a történtek elbagatellizálását mutatja, hogy a Lomnici-ügy kapcsán három jelentéktelen alakot büntettek meg, a valós elkövetők helyett. Az önkény ellen televíziós szakszervezi vezetők éhségsztrájkolnak az MTV épülete előtt, követelve a valódi felelősök kiderítését, megnevezését és felelősségre vonását. Mi is ezt követeljük. Független szakértők és szervezetek bevonásával le kell folytatni a szükséges vizsgálatokat, mivel a Fidesz diktálta új médiaszabályzás után a magyar közmédia rendszere ma már sem politikai, sem szakmai kontrollal nem rendelkezik. Ezért minden belső vizsgálat eredménye enyhén szólva kétséges, megkérdőjelezhető.

Az éhségsztrájkolókkal teljesen szolidárisak vagyunk!  
 
A kialakult áldatlan, tarthatatlan helyzetért első sorban az a Fidesz-KDNP szövetség és kormányzó hatalom a felelős, aki az általa megalkotott médiatörvények révén teljhatalmat adott önmagának, s ellentmondást nem tűrően visszaél azzal. Javasoljuk Deutsch Tamásnak, hogy a valódi felelősöket kutatva nyugodtan rajzoljon ugróiskolát a saját pártja, a Fidesz székháza és a miniszterelnök irodája elé is, mert ott fogja megtalálni azokat. Ne kis embereket, vágókat, meg riportereket igyekezzen beállítani bűnbaknak.

Mandur László,
országgyűlési képviselő,
a Kulturális és sajtóbizottság tagja