2011. november 11. 13:56

Mi kérünk elnézést

A kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt 2012 az ország számára az elszegényedés éve lesz, hiszen az 500 milliárdos adóemelés egy 1400 milliárdos megszorító csomag része – jeleztük néhány napja. Elnézést, tévedtünk: egy 1650 milliárdos megszorító csomag része...

„Már az egyszázalékos növekedés is pozitív előrejelzés lenne” – ezt Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a miniszterelnök ex miniszterelnök-jelöltje mondja. Piaci elemzők hozzáteszik: ez jövőre újabb 250 milliárd forintos megszorítást követel.

„A magyar állampapírokért nincs nagy tolongás, vagyis nem járt sikerrel a miniszterelnök kísérlete, hogy kínai és szaúdi forrásokból finanszírozzuk az államháztartást” – ez sem az MSZP, hanem Mellár Tamás konzervatív közgazdász professzor nyilatkozata.

Miközben már az EU is csak 0,5 százalékos növekedést jósol 2012-re, a miniszterelnök Londonból úgy látja, a különút végén igenis jönnek szembe az eredmények. Ám míg valóban feltűnnek, a biztonság kedvéért ráüt még jobbkezére, hogy körmöljön egy Kedves Vezetőnek kedves növekedési tervet.

Az igazak álmából közben felébredő Járai Zsigmondnak azonban elfelejt szólni, hogy itthon még tart a vetítés, feküdjön tehát szépen vissza és ne nyilatkozgasson az álmok igazáról, például olyanokat, hogy „nem lesz itt az, amiről álmodtunk”…

Vagyis már csak a kormány(fő) nem látja be, hogy a 2012-es költségvetés bukásra van ítélve, mert az elmúlt másfél év fenntarthatatlan és kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája elképesztően sebezhetővé tette a magyar gazdaságot (már több működő tőke hagyja el az országot, mint amennyi bejön!), végső soron a magyar embereket.

Ideje hát, hogy belássa: 310 forint feletti euróárfolyam és a magyar állampapírok iránti érdeklődés drasztikus csökkenése mellett tartható hiánycélról, pláne másfél százalékos gazdasági növekedésről beszélni még a valósággal köztudottan hűvös viszonyt ápoló Fidesztől sem elfogadható!

Az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt 2012 az elszegényedés és a növekvő munkanélküliség éve lesz, hiszen az 500 milliárdos adóemelés egy 1400 milliárdos megszorító csomag része. Ezt viszont mi mondtuk. Elnézést, tévedtünk: egy 1650 milliárdos megszorító csomag része.