mszp.hu | Belföld
2015. január 22. 12:41

Mi lesz a győri részönkormányzatokkal?

A Győri Baloldal sajnálattal figyeli, hogy a közgyűlés eddig eltitkolta a nyilvánosság elől, hogy megszüntetni kívánja a településrészi önkormányzatokat. Győr város vezetése ugyanis a pénteki közgyűlésen egy saláta SZMSZ módosításban foglalkozik a részönkormányzatok megszüntetésével, miközben Áder János köztársasági elnök úr állásfoglalása is az, hogy szakítani kell a saláta törvényalkotással.

Az SZMSZ módosítás egyik melléklete egy hatástanulmány, amely gyakorlatilag azt mondja ki, hogy a részönkormányzatok megszüntetésének semmilyen negatív hatása nincs, sem költségvetési, sem adminisztratív, de legfőképp nincs társadalmi és gazdasági hatása sem. A hatástanulmány alapján elmondhatjuk, hogy ha a megszüntetésnek negatív hatása sincs, akkor az önkormányzat azt állítja, hogy a részönkormányzatok létezése is felesleges volt. Ezt az adott településrészen élő győriek nem így gondolják.

A 10. napirendi pontban, ahol tájékoztatást ad Borkai Zsolt polgármester úr arról, hogy a településrészi önkormányzatok milyen döntéseket hoztak, akkor ezek alapján feleslegesek döntések voltak az alábbiak is: a gyirmóti és likócsi részönkormányzatok által kiadott újságok; Ménfőcsanakon a nyárzáró rendezvény; Újvárosban a Művelődési Ház programjait pluszban tudták támogatni; Győrszentivánon a szociális intézmény bútorainak beszerzésére 600.000 forintot, valamint ezen felül járdafelújításra még további 500.000 forintot tudtak fordítani.

Borkai Zsolt az első előterjesztésében feleslegesnek nevezi ezeket, majd tájékoztatja a közgyűlést arról, hogy ezeket a határozatokat ő jóváhagyta.

Tisztelettel kérdezzük a részönkormányzatokat vezető képviselő urakat, hogy mindezek tükrében is meg fogják-e szavazni a javaslatot, és amennyiben igen, akkor mit kívánnak majd mondani a saját választóiknak, miért hagyták, hogy megszűnjenek a részönkormányzatok?

Győr, 2015. január 22.

Pollreisz Balázs
a Győri Baloldal frakcióvezetője