Belföld | nyugdíjak közlemény
2013. szeptember 13. 11:14

Mi lesz a nyugdíjemeléssel?

Nem várható nyugdíjemelés novemberben. Hiába ígér fűt-fát a miniszterelnök a nyugdíjasoknak (is), a Fidesz-kormány minden bizonnyal ki fog bújni a nyugdíjemelés alól. Teheti, hiszen jelenleg olyan jogszabályok vannak érvényben, melyek ezt lehetővé teszik. Mivel a januári emelés mértéke nagyobb volt, mint az idei infláció, így a kormánynak nem kötelező az emelés.

A szokásos fideszes átverés most ott van, hogy az infláció a mesterségesen lenyomott alapkamat, a rezsicsökkentés és a tartós fogyasztási cikkek árváltozása miatt lesz ilyen alacsony, miközben az élelmiszerek ára infláció fölött növekszik. A nyugdíjasok a rezsicsökkentést arányaiban alig érzik meg, a jelentősen dráguló élelmiszerekre viszont egyre többet kell költeniük. Hiába nem emelkedik a plazmatévé, a hifitorony vagy a nercbunda ára, ha közben a hús, a tej, a burgonya, vagy épp az idősek számára fontos gyógyszerek ára a jóval az infláció felett nő, és a tömegközlekedés díjai is a duplájára emelkednek.

Orbán a nyugdíjasokat megint az út szélén hagyja, ha nem emeli tisztességesen a nyugdíjukat. Ezért is kell összefogással leváltani a Fidesz-rezsimet.

Az MSZP kormányra kerülve garantálja a nyugdíjak értékállóságát, és azonnal megnöveli a méltányossági nyugdíjra jutó forrásokat. Újra beindítjuk a nyugdíjkorrekciós programot és bevezetjük a nyugdíjprémiumot, valamint megadjuk a 65 év felettieknek, hogy teljesen ingyen utazhassanak.

Korózs Lajos
elnökségi tag