2012. június 05. 08:53

Mi lesz a pedagógusokkal? - Országgyűlés

Nemzeti összetartozás, pedagógusnap, felsőoktatás, magánnyugdíjpénztár. Ülésezett a parlament.

Mi lesz a pedagógusokkal?

Botka László a hétvégén lezajlott pedagógusnap kapcsán szólalt fel. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy 2012 júniusában senki nem tudja megmondani, hogy az önkormányzatoktól államosított iskolákat ki, miből és hogyan fogja üzemeltetni 2013 januárjától. Szerinte felháborító az a káosz és bizonytalanság, ami az egész magyar oktatást jellemzi. Emlékeztetett arra is, hogy Európában pont a magyar kormány politikájával ellentétes folyamatok zajlanak le az oktatás területén.

Interpelláció a felsőoktatásról

Hiller István arra volt kíváncsi, hogy tovább csökkentik-e az államilag finanszírozott hallgatói helyek számát. Azt is megkérdezte, hogy a kabinet kevesebb pénzt fog-e adni a felsőoktatásnak és bővíti-e a - mint mondta - kormányoldal által önköltségesnek, "mindenki más által tandíjasnak nevezett" képzési formát. Egyúttal arra is kitért, hogy mi lesz a jó képességű, de a tandíjat kifizetni nem tudó hallgatókkal.

Mit tesz a kormány a pályakezdő munkanélküliek érdekében?
        
Nyakó István a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva arról beszélt, hogy 2012 első negyedévében minden negyedik fiatal munkanélküli volt, a 15-24 év közöttiek adták ki az összes munkanélküli 16 százalékát, a korcsoport 28 százalékos munkanélküliségi rátája pedig egy százalékponttal volt magasabb a 2011-es adatnál.

A politikus azt kérdezte, hogy milyen hathatós intézkedéseket tesz a kormány a fiatalok elhelyezkedése érdekében.

 

***Eközben szocialista kezdeményezésre, de az MSZP javaslata helyett egy kormánypárti módosító indítványnak megfelelő szöveggel fogadta el az Országgyűlés hétfőn a szélsőségesség, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni fellépésről szóló határozatot.

***

Miért nem támogatja a kormány az abortusztablettát?

A szocialista Varga László arra volt kíváncsi, miért nem támogatja a kormányzat az abortusztablettát, amely a művi terhesség-megszakításnál kisebb kockázatokkal alkalmazható.

A képviselő kifogásolta azt is, hogy a kormány a legtehetősebbeknek juttat támogatást a családi adókedvezmény rendszerével.

A magán-nyugdíjpénztári papírok kezelése

Szekeres Imre arra emlékeztetett, hogy a Fidesz és a KDNP politikusai tavaly megszavazták azt a törvényt, amellyel a "magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat államosították". Hozzátette, a törvény elfogadásakor világossá tették, hogy ez a vagyon semmilyen veszteséget nem fog elszenvedni.

Hangsúlyozta, hogy a 2011-es beszámoló szerint viszont 18,4 milliárd forint értékben olcsóbban értékesítettek részvényeket és más értékpapírokat, mint amennyiért átvették őket.

A politikus szerint a kabinetnek az ügyben az ügyészséghez kellene fordulnia, és hűtlen vagy hanyag kezelés miatt feljelentést kellene tennie.

Nem lehet egyszerre biztonságos és rugalmas a foglalkoztatás szabálya

A szocialista Gúr Nándor szerint nem lehetnek egyszerre biztonságosak és rugalmasak is a foglalkoztatás szabályai. Kifogásolta, hogy a kormányzati elképzelések szerint ugyanazért a munkáért a hátrányosabb helyzetű térségekben alacsonyabb fizetés is adható. Azt mondta: a foglalkoztatást nem így kell növelni, hanem támogatással.

Bírálta azt is, hogy a kormány - saját terveihez képest - hatalmas lemaradásban van a munkahelyteremtésben. Kritikát fogalmazott meg annak kapcsán is, hogy a terjedelmes előterjesztést a képviselők csak annak tárgyalása előtt kapták meg.

Mit tesz a kormány a banki egyoldalú szerződésmódosítás ellen?

Simon Gábor a devizahitelekkel kapcsolatos banki egyoldalú szerződésmódosítások visszásságaira hívta fel a figyelmet, rámutatva arra: a pénzintézetek a svájcifrank-alapú hiteleknél csak a svájci alapkamat mozgását vehetnék figyelembe a ráta változtatásához.