mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 25. 18:20

Mi lesz az idősekkel a téli hónapokban?

Mi lesz az idősekkel a téli hónapokban?
„Négyszeresére emelkedett azon idősek aránya, akiknek túlságosan nagy terhet jelent a lakhatási költségek megfizetése” – erről beszélt Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese a parlamentben, a hétfő délutáni interpellációjában.
Gurmai Zita „Mit mond a kormány arra, hogy a rezsiemelés miatt négyszeresére nőtt azon idősek aránya, akiknek súlyos terhet jelent a lakhatási költségek megfizetése? Mi lesz télen azokkal az idősekkel, akik már most se jönnek ki a nyugdíjukból?” – címmel nyújtott be interpellációt Varga Mihály pénzügyminiszternek. 
 
A statisztikai adatok szerint 2018-ban még csak a népesség 2,4 százaléka élt olyan háztartásban, ahol a teljes lakhatási költség meghaladta a teljes rendelkezésre álló jövedelem 40 százalékát, 2022-ben pedig ez az adat már elérte a 8,1 százalékot. Az arány egyébként 2021-hez képest lényegesen romlott minden korosztályban, legnagyobb mértékben a 65 év feletti magyar lakosság érezte meg a rezsiköltségek növekedését, náluk 8,6%-ra emelkedett a mutató 2%-ról, azaz több mint négyszeres emelkedésről beszélhetünk. 
Nagyjából 170 ezer olyan idős ember lehet, akinek a lakhatáson felül alig marad már pénze, ez pedig elsősorban a tavalyi rezsiemelésnek köszönhető. Egy másik felmérés szerint pedig közel félmillióan vannak azok, akik képtelenek rendesen befűteni télen az otthonukat. Mostanra teljesen elértéktelenedtek a nyugdíjak, a kormány ezt is tagadja, „de a tények makacs dolgok” – érvelt Gurmai Zita. 
 
Tavaly a nyugdíjemelések mértéke csupán 14% volt, miközben a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számolt infláció 15,2%. Az idei nyugdíjemelés pedig már januárban is kevés volt, hiszen féléven keresztül 20% felett volt a nyugdíjas infláció is. 
 
Egymillió olyan nyugdíjas van ma Magyarországon, akik még 160 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat kapnak, miközben „a Fidesz 660 milliárdért vette meg a Vodafone-t, 1500 milliárdért vennének repteret. Orbán strómanja pedig 27 milliárdos luxusjachttal járta a tengert” – emlékeztetett Gurmai Zita. 
 
Eközben pedig Varga Mihály bejelentette, hogy újabb megszorítások jöhetnek. 
 
Az MSZP frakcióvezető-helyettese az interpellációjában az alábbi konkrét kérdéseket tette fel:
  • Mit mond a kormány arra, hogy a rezsiemelés miatt négyszeresére nőtt azok aránya, akiknek súlyos terhet jelent a lakhatási költségek megfizetése?
  • Mi lesz a szegénységben élőkkel, főleg az idősekkel a téli hónapokban
  • Mikor és mennyivel kompenzálják végre a nyugdíjasokat az elmaradt emelések miatt? Várom válaszát!

Kapcsolódó párttagok