Mi lesz ebből?

Csupán három hét telt el 2013-ból, és az Orbán-kormány idei költségvetése máris megbukott. Az MSZP azt várja Matolcsy György gazdasági minisztertől, hogy mielőtt veszi a kalapját, vegye magának a bátorságot és adjon választ arra a kérdésre: mi lesz ebből?

Magyarországnak ma olyan kormánya van, amely 2010-óta egyetlen épkézláb költségvetést nem tud összeállítani, s három év alatt egyetlen értelmes gazdaságpolitikai elképzeléssel nem rukkol elő.

Lakossági megszorítások, fogyasztókkal megfizettetett különadók, majd megint megszorítások és be nem tartott ígéretek. Ez az Orbán-kormány úgynevezett gazdasági sikerreceptje három éve. Magyarország pedig szép lassan belerokkant az Orbán-Matolcsy kettős ki- és beszámíthatatlan gazdaságpolitikájába.

A példátlan gazdasági kudarc mutatói a folyamatosan romló növekedési kilátások, a belső fogyasztás visszaesése, a gyengülő ipar, az exportpiacok zsugorodása. Az idei büdzsé már most teljesíthetetlen. Olyan konkrét költségvetési tételek, mint a távhőszolgáltatóknak beígért 52 milliárd forintos különjuttatás fedezete, vagy az elektronikus útdíjbeszedésből hiába várt 75 milliárd forintos bevétel is hiányoznak.

Mégis mi lesz ebből? Hogy leszünk így az egymillió új, adófizető munkahely országa? Hogy leszünk így újra kistigrisek? Magyarország ma már tudja a választ. Ideje, hogy végre Matolcsy György is megfejtse a feladványt.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes