2011. december 22. 15:56

Mi lesz veled Móricz Zsigmond Színház?

A hétfő módom volt felszólalni a Parlamentben  – mondta sajtótájékoztatóján dr. Veres János, országgyűlési képviselő. A mezőgazdasági miniszterhez címezve egy speciális Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei probléma miatt tettem fel a kérdést, ez pedig a megyei színház sorsa. Azért tettem fel a kérdést a megyei színház ügyében, mert a három fideszes nem tud megállapodni.

Van egy fideszes a város élén a város polgármestere, van egy fideszes a megye élén a megyei közgyűlés elnöke és van egy fideszes kormányunk. A három fideszes egymás között tologatja a felelősséget. Az ő hibájukból, az ők nem megfelelő tevékenységükből keletkezett színházi tartozások rendezése kinek a felelőssége, kinek a kötelessége, ki fogja megtenni?

Az egyik fideszes azt mondja, hogy nem veszem át a színházat addig, míg ki nincs fizetve minden számlája. A másik azt mondja, hogy a költségvetési törvényben rögzített támogatást a színház megkapta, ez a kormány fideszese. A harmadik fideszes, a közgyűlés elnöke, azt mondja, hogy igen megítéltünk erre az évre a színháznak ötszázmillió forintost támogatást, de hát ezt mi nem bírjuk kifizetni.

Számunkra ez elfogadhatatlan. Lehet, hogy így az intézmény nem fog tudni működni januártól.

Úgy gondoljuk, hogy ébredjenek már fel! Így kormányoztok ti a felelősséget nem vállalva. Felelőtlen módon egy rossz törvényt alkotva, mert mennyire rossz az a törvény, amit a megyei közgyűlés vagyonának átadásáról hozott az országgyűlés, amelyet megszavazott mind Seszták Oszkár, mind Kovács Ferenc. Láthatóan nem tudnak mit kezdeni a saját maguk által megszavazott törvénnyel.

Most kétséges az, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének 1981 óta működő színháza, a Móricz Zsigmond Színház fent fog-e maradni a következő évre.  Ébresztő fideszesek, a felelősséget vállalja már el valaki! Tegye azt, ami a kötelessége. Orbán Viktor kötelessége kifizetni a költségvetési támogatást, vagy Seszták Oszkár kötelessége kifizetni a megyei önkormányzat költségvetésében szereplő támogatást, vagy Kovács Ferenc kötelessége a törvény hatályának fogva a színház további működését biztosítani. Egymás között beszéljék meg ezt egy zárt szobában és kijöjjenek úgy, hogy mind a színház színészei, vezetői, dolgozói, mind a megye színházi közönsége nyugodtan fogadhassa azt, hogy a színház működik tovább. Ezt várjuk el tőlük!

 

A parlamenti felszólalás itt olvasható.