Mi megmondtuk!

A hetek alatt megszervezett és lebonyolított országos trafikmutyi után úgy tűnik, hogy a feketepiacon landol a dohánykereskedelemből korábban betervezett jövedelem jó része. Ezt mutatják az adóhatóság adatai is, amelyek szerint júliustól, vagyis a trafikbotrány indulásától drasztikusan megcsappant a cigaretta jövedéki adójából származó adóbevétel.

Persze nincs ebben semmi meglepő. Az MSZP már a 600 milliárdos dohánypiac-lenyúlás elején megmondta, hogy ez lesz. Az új trafiktörvénnyel nem csak több tízezer helyi kisvállalkozó alól húzták ki a talajt, de a központi költségvetést is kibillentették az egyensúlyából.

A kormány a tavalyi évhez képest a 2013. évi költségvetésben ugyanis 20 milliárddal több bevételt várt az államkasszába. Azonban - becslések szerint - 40-50 milliárd forint kiesést okoz az államnak a dohánypiac feketekereskedelme. Az Orbán-kormány célja elvileg a dohányzás visszaszorítása, az viszont nem az ország érdeke, hogy rossz döntésekkel veszélyeztesse a költségvetés egyensúlyát.

A hiányzó bevételt pedig valahonnan pótolni kell. Vajon honnan akarja az Orbán-kormány elvenni a pénzt?  Valószínű, hogy ezt a terhet is a szegényebb rétegek fogják megszorítás formájában megkapni. Azonban az MSZP igazságot fog szolgáltatni azoknak a trafikos vállalkozóknak is, akiket az Orbán-kormány kisemmizett. A hazai kis- és középvállalkozói szektor pedig az új MSZP kormány egyik kiemelt csoportja lesz.

Tóth Csaba,
országgyűlési képviselő,
vállalkozásfejlesztési kabinetvezető