Mi történik a Gozsdu udvarban?

Mi történik a Gozsdu udvarban?
Különösen aggasztó hírek keringenek a legnagyobb közösségi oldalon, miszerint Budapest belvárosában, a Gozsdu udvarban az elmúlt hetekben többeket származásuk miatt ért hátrányos megkülönböztetés.

A nagy rombolás, a társadalom szövetének szétszakítása soha nem egy lépés, soha nem egyetlen esemény következménye. A nagy rombolás mindig a kis problémák sokaságából válik folyamattá, olyan jelenségekből, amelyekre nem figyelünk, ami felett elnézünk, ahol elfordítjuk a fejünket. Ha igaz, hogy a Gozsdu udvarban rendszeres gyakorlat, hogy cigány honfitársainkat származási alapon megkülönböztetik, az nem csak az ő problémájuk. Nem csak néhány ember konkrét gondja. Nem csak arról szól, hogy "megszaporodtak a zsebtolvajok".

Ha ez a jelenség megtörténhet, az arról is szól, hogy nézzük-e tétlenül, amint a társadalmunk csoportjai bűnbakká válnak. Hagyjuk-e tétlenül, hogy ne valódi problémákra keressünk valódi válaszokat, hanem egyszerűen rámutassunk egy csoportra, hogy ők a bűnösök, és ha velük leszámolunk, minden megoldódik. A bűnbakképzéstől, a faji megkülönböztetéstől csak rosszabb lesz mindannyiunk élete, nem csak az áldozatoké, hanem minden magyar emberé: félelem, megosztottság szakít szét minket, és könnyen támadhatóvá és manipulálhatóvá válik a társadalmunk.

Ezért kezdeményezzük, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság folytasson le vizsgálatot, hogy létezik-e a sajtóban és a közösségi média felületein olvasható történet: létezik-e a Gozsdu udvarban egy vagy több magánszolgáltató gyakorlatában a faji alapú hátrányos megkülönböztetés Budapest belvárosában.

Ezen túl az érintetteknek minden lehetséges jogi segítséget felajánlunk.

MSZP Budapest