mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. február 14. 08:56

Mi várható a héten az EP-ben?!

Mi várható a héten az EP-ben?!
Az Európai Parlament plenáris ülésén ezen a héten is számos olyan ügy lesz napirenden, amely mind hazánk mind pedig az EU egészének jövője szempontjából kiemelkedően fontos.

Mutatom is, hogy melyek ezek:

  • Jogállamisági feltételrendszer

Az előttünk álló hét egyik legfontosabb eseménye az Európai Unió Bíróságának szerdai döntése lesz. Az uniós bíróság ugyanis szerdán reggel hozza nyilvánosságra a jogállamisági mechanizmus megsemmisítésére irányuló magyar és a lengyel kormány által jegyzett beadványról szóló döntését.

Amennyiben a luxembourgi székhelyű bíróság kimondja, hogy a jogállamisági mechanizmus összeegyeztethető az uniós joganyaggal, akkor az utolsó akadály is elhárul, és az Európai Bizottság - további késlekedés nélkül -  elindíthatja a magyar kormány ellen az eljárást. Azt az eljárást, amelyet hosszas évek tárgyalásának eredményeként azért hoztunk létre, hogy az alapvető uniós értékek, és a jogállamisági normákat megsértő tagállam kormányok esetében - a végső kedvezményezettek védelme mellett - felfüggeszthető, vagy csökkenthető legyen az uniós források kifizetése.  

Az Európai Parlament szociáldemokrata, néppárti, liberális és zöld frakciójának kezdeményezésére már az Európai Unió Bíróságának döntésének napján, vagyis szerdán délután megvitatjuk a bíróság döntését, illetve meghallgatjuk az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek az arról szóló beszámolóját, hogy milyen lépéseket tervez tenni az Európai Bizottság az elkövetkező hetek során.

  • Pegasus-ügy

Hivatalosan is az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjére kerül a Pegasus-ügy.

Képviselőtársaimmal kedden délelőtt megvitatjuk az elmúlt évek egyik legjelentősebb botrányát, amely során különböző - többek között a magyar és a lengyel -  kormányok illegálisan figyeltek meg és hallgattak le újságírókat, ellenzéki politikusokat és más közéleti személyiségeket az NSO csoport által fejlesztett Pegazus-kémszoftverrel.

Várhatóan az Európai Parlament döntő többsége a Tanács francia elnökségét és a Bizottságot is arról kérdezi majd, hogy gyakorlati szinten mit tehet az Európai Unió annak érdekében, hogy uniós tagállamok és más országok ne használhassák az adatgyűjtő kémszoftvert ellenzéki szereplők, újságírók, emberi jogi aktivisták és ügyvédek illegális megfigyelésére.

  • Oroszország - Ukrajna

Világpolitikai szinten is kiemelkedően fontos, ám vitathatatlan, hogy az Európai Unió és tagállamai számára jelenleg a legjelentősebb feszültséget az Oroszország és a nyugati világ között Ukrajna miatt kialakult konfliktus jelenti. A vita során meghallgatjuk Josep Borell, az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének beszámolóját, illetve központi szerepet kap a jelenlegi feszültség enyhítése érdekében tett kísérletek és lépések áttekintése is.  

  • A rák elleni küzdelem

Az Európai  Parlament rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottsága majd másfél éven át tartó szakmai munka eredményeként elkészítette azon javaslatait, amelyek az európai rák-ellenes stratégiába ágyazva, az Európai Egészségügyi Unió részeként nagyban hozzájárulhatnak a rák elleni hatékony küzdelemhez. A bizottság által megfogalmazott legfontosabb javaslatok sorában többek között szerepel az is, hogy a rákban szenvedő betegek hozzáférhessenek külföldi gyógykezeléshez és a klinikai fázisban lévő gyógyszerekhez, illetve a tagállamok használjanak gyakrabban közös közbeszerzési eljárást a ritka betegségek kezeléséhez szükséges gyógyszerek biztosítása érdekében.

A jelentés elkészítése egy újabb jelentős mérföldkő a részben általam kezdeményezett Európai Egészségügyi Unió létrehozása és kiteljesítése során.

Köszönöm, hogy követik képviselői munkámat az Európai Parlamentben!

Ujhelyi István
az MSZP EP-képviselője

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21