2012. augusztus 06. 13:44

Miből finanszírozzák a kormányzati luxusóvodákat?

Magyarország megújítása újabb mérföldkőhöz ért: míg a szegényebb szülőknek manapság megoldhatatlan gondot jelent a kisgyermekük nappali felügyeletének megfizetése, a kiemelt fizetésben részesülő kormánytisztviselők immár negyedáron járathatják csemetéiket luxusbölcsibe, luxusoviba.


Csak remélni lehet, hogy nem a hátrányos helyzetű gyerekek keretéből.

Tegyük fel, hogy helyénvaló a 600 ezer mélyszegény család országában három luxusóvodát, és ugyanennyi luxusbölcsődét fenntartani a kormányzati tisztviselők gyermekeinek. Tegyük fel, hogy helyénvaló ezeket Budán, az átlaggyerekek számára elérhetetlen pluszellátásokkal és többletszolgáltatásokkal üzemeltetni.

De ha van undorítónak nevezhető intézkedése az Orbán-kormánynak (sajnos van ), akkor az az, hogy a kiemelt juttatások egész sorában részesülő állami alkalmazottak a szokásos költségtérítés negyedéért-ötödéért helyezhetik felügyelet alá kisgyermekeiket! Ez már nem csak igazságtalan az átlagos vagy az alatti, illetve semmilyen jövedelemmel nem rendelkező szülőkkel szemben, hanem mélyen megalázó is!

Ami a kivételezett szülőknek húsz, az az átlagembernek 80-90 ezer forintjába kerül(ne) havonta. Már ha Magyarországon a Fidesz által támogatott felső középosztály tagjait leszámítva még lenne, aki egy ekkora összeget havi szinten ki volna képes gazdálkodni. Emlékeztetőül: a 90 ezer majdnem a duplája annak a 47 ezer forintnak, mint amennyiből a kormánypártok szerint meg lehet élni

Mellesleg a három intézményt fenntartó Humán-Jövő Kft. "véletlenül" ugyanaz a cég, mint amelyik az Erzsébet Program keretében a hátrányos helyzetű gyerekek nyári nyaraltatását is végzi. Őszintén reméljük, hogy hamarosan megnyugtató kormányzati cáfolatot olvashatunk arról, hogy a kormányközeli Kft. még csak véletlenül sem a kedvezményes üdültetésre szánt, az utóbbi években ide-oda csoportosítgatott központi forrás megcsapolásból fedezi az kormánytisztviselők gyermekeinek bölcsődei és óvodai luxusellátásának 75 százalékát.

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja