2012. március 12. 15:55

Miből lesz itt munka?

A tavalyi év talán legveszélyesebb adata, hogy a beruházások tavaly öt százalékot meghaladóan csökkentek és a szakértők szerint idén további három százalékos esés várható. A menekülő beruházókat jól példázza a Richter Gedeon, a Nokia, vagy épp a legutóbb a munkásainak harmadát elbocsájtó székesfehérvári Philips. Viszont amennyiben a beruházások ilyen drámaian csökkennek két év alatt, akkor felmerül a kérdés: mennyi munkahely lesz Magyarországon 2-4 év múlva, miből lesz itt gazdasági növekedés?

Közgazdasági alapvetés: beruházások nélkül nincs növekedés, teljesítmény, nincs profit és természetesen nincs új munkahely sem. Az is az ortodox alapvetések közé tartozik, hogy a beruházási kedv jól mutatja egy kormány gazdasági koncepciójának sikerességét. Ez nem az, ez nem sikeres.

Ennek ellenére Orbán Viktor és jobb keze, Matolcsy György – és ennek megfelelően a hozzájuk 110 százalékban lojális pártjuk, a Fidesz – határozott magabiztossággal szajkózzák a polgárok és a vállalkozók szemébe, hogy a kormány gazdaságpolitikája sikert sikerre halmoz. Kár, hogy csak egyedül ők látják így.

Ezzel szemben minden számottevő hazai, külföldi és nemzetközi párt, szakmai- és civil szervezet, hitelminősítő azt mondja, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája megbukott. Cégek, vállalkozások, keresett szakmák képviselői tömegesen hagyják el az országot és a miniszterelnök a romok között állva I. Ferenc Józsefet idéző szellemben – Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve! – közöl nyilvánvaló hazugságokat a nemzettel.

Orbán Viktor 5,5 millió jól fizető állásban dolgozó adófizetőről beszél Magyarországon, ami eddig csak Kádár Jánosnak sikerült, de neki is csak rövid ideig egy teljesnek mondott foglalkoztatottság mellett. A miniszterelnök vagy álomvilágban él, vagy tudatosan hazudik. Az utóbbit erősíti, hogy a foglalkoztatottsági adatokat ő pontosan ismeri.

Teljesen érthető, hogy lassan már egyetlen európai ország vezetője sem hajlandó Orbán Viktorral találkozni. A neve mára egy vállalhatatlan embert jelent vállalhatatlan politikával, kormányzással. Senki sem akar egy sikertelen, nemzetközi értelemben elfogadhatatlan, hitelét vesztett politikussal együtt megjelenni. Az orbáni rendszer, hatalmi berendezkedés vállalhatatlan.

Magyarország érdekében az MSZP követeli a kormánytól, hogy haladéktalanul vezesse be a progresszív adórendszert a megbukott, igazságtalan és gazdaságilag iszonyatos károkat okozó egykulcsos adórendszer helyett! Legyen annyira belátó a miniszterelnök, hogy ha már ő megbukott, akkor legalább a nemzete ne bukjon vele. Legalább ennyit mentsen meg az egyre fogyatkozó hazafiságából.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes,
országgyűlési képviselő