mszp.hu | Belföld | Lakásügy
2023. január 30. 10:34

Miért a családokkal fizetteti meg a hibáját a kormány?

Miért a családokkal fizetteti meg a hibáját a kormány?
Dr. Tóth Bertalan frakcióvezető és Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes írásbeli kérdéssel fordult Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez: mikor rendezi végre a kormány a többgenerációs családi házak kedvezményes fogyasztásának ügyét?

A kormány ugyanis a rezsicsökkentés megszüntetésekor kifelejtette azokat a családi fogyasztási közösségeket a lakossági energiaár-kedvezményekből, ahol több generáció él együtt, külön lakrészben egy családi házban. Szeptemberben aztán hoztak erre egy rendeletet, amelyben jegyzői igazoláshoz kötötték a kedvezményre való jogosultságot. A jegyzők a szabályozást úgy értelmezték, hogy többlakásos családi házaknál, ha egyébként az önálló rendeltetési egységekre vonatkozó szabályozásnak megfelelő a kialakításuk, nem ragaszkodnak a fizikai, a közös közlekedőről ajtóval is elválasztott lakrészek meglétéhez. Időközben azonban a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium közösen, sajátos formát, a „GYIK”-et választva, az Építésügyi és Fejlesztési Minisztérium állásfoglalására hivatkozva, amely szerint ilyen kialakítású ingatlanok nem teljesítik több rendeltetési egység kritériumát, az igazolások kiadásának megtagadására orientálta a jegyzőket. Emiatt rengeteg jogosulttól tagadták meg a szükséges igazolás kiadását. Ezt a hibát ugyan egy december végi rendelettel a kormány korrigálta – csakhogy a változásról elfelejtette értesíteni az érintetteket, akik így azóta is a jogosnál akár 80-100 ezer forinttal több fűtésköltséget kényszerülnek fizetni.

Az MSZP két politikusa megkérdezte tehát a minisztert, hogyan tervezi tájékoztatni a korábban elutasított családokat arról, hogy jogosulttá váltak a kedvezményes lakossági díjszabás igénybevételére, és hogyan érvényesíthetik ezek a családok visszamenőleg is a nekik már tavaly óta járó kedvezményt.

A szocialista frakcióvezető és helyettese levelet kaptak ugyan a kérdésükre, de választ nem.

A Steiner Attila államtitkár által jegyzett levél az MVM honlapjára irányít információért, a hivatkozott linken azonban semmilyen, az érintett családokra és a szabályozás megváltozására vonatkozó érdemi tájékoztatás nem található. Kérdés, hogyan fogják ezek a családok megtudni, hogy az új szabályok alapján jogosultak lennének a kedvezményre, de főleg, hogyan fogják a tőlük jogtalanul beszedett százezreket visszakapni?

Tóth Bertalanék azt javasolják, hogy azoknak a családoknak, amelyeknek a korábbi szabályozás alapján elutasították a kérelmét, érdemes lehet újra benyújtaniuk az igényüket a helyi jegyzőnél a szükséges tanúsítvány megszerzése érdekében, mert Orbánék nem akarják nagydobra verni a jogszabályváltozást. Új kérelmük kedvező elbírálása esetén a fűtésköltségük akár meg is feleződhet!

Az MSZP képviselői pedig újra felteszik a kérdést írásban a miniszternek, hátha másodjára kapnak érdemi választ is. A szocialista frakcióvezetők kiemelték, intézkedést várnak, és a korábban jogtalanul beszedett díjak megtérítését!