mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. május 22. 19:25

Miért akarja a kormány minden eszközzel megakadályozni, hogy a győriek elmondhassák saját véleményüket?

Miért akarja a kormány minden eszközzel megakadályozni, hogy a győriek elmondhassák saját véleményüket?
A Győrszentivánba tervezett akkumulátorgyár építése kapcsán a helyi népszavazást az utolsó pillanatban a helyi önkormányzat egy Alkotmánybírósághoz benyújtott beadvánnyal átmenetileg megakadályozta. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselő a hétfői parlamenti ülés Azonnali kérdések órájában kérdezte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert arról, hogy miért tesz meg mindent azért a kormány, hogy megakadályozza a győri népszavazást.

A Győri Törvényszék május 3-ai döntése lehetőséget biztosított arra, hogy a győriek helyi népszavazáson döntsenek arról, hogy akarnak-e akkumulátorgyárat Győrben. Az MSZP bízott abban, hogy egy évvel az önkormányzati választások előtt a kormánypárt nem fogja arra utasítani helyi politikusát, jelen esetben a polgármestert, arra, hogy megfosszák a helyieket egy ilyen fontos kérdésben való döntés lehetőségétől. Ezzel szemben a Fidesz ezt mégis megtette, „annyira átlátszó módon, hogy az Alkotmánybírósági beadványokat az önkormányzattal és annak 100%-os tulajdonában álló cégével nyújtatták be, nevetségesebbnél nevetségesebb, jogilag teljesen megalapozatlan érveket felhozva” – mondta el az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kiemelte, ezt egyébként törvénytelen módon tették, hiszen a Győri Közgyűlés döntése nélkül nyújtották be a beadványokat, melynek hozzájárulása egy önkormányzati alkotmánybírósági beadványnak kötelező előfeltétele. Harangozó Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a beadványokban azt állítják, hogy ha a győri lakosok népszavazás útján mondhatnák el a véleményüket, az már sértené a kormány jogait és érdekeit, ez a fajta kormányzati érdeksérelem pedig egyenesen jogsérelmet is jelentene. „Ezzel azt mondják, hogy a kormány érdekei, a győri lakosok érdekeinél előrébb valók” – foglalta össze a kormány indoklását az MSZP országgyűlési képviselője.

A győri emberek alapvető emberi jogának kellene lennie, hogy dönthetnek arról, hogy kiteszik-e családjukat, gyermekeiket egy ilyen környezetet romboló és életminőséget rontó beruházásnak, mint az építeni tervezett akkumulátorgyár.

Harangozó Tamás ezért a következőket kérdezte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztertől:

  • „Miért utasították a győri pártkáderüket, hogy az Alkotmánybíróság előtt támadják meg a népszavazási kérdést?”
  • „Miért akarják minden eszközzel megakadályozni, hogy a győriek elmondhassák saját véleményüket és dönthessenek?”
  • „Fellép-e a kormányhivatal a győri lakosok jogainak, érdekeinek védelmében, tekintve, hogy önkormányzati törvényt sértő módon nyújtotta be az önkormányzat a fellebbezést?”

Kapcsolódó párttagok