mszp.hu | Gazdaság
2023. május 24. 10:27

Miért az élelmiszerárstopot, és miért nem a kiskereskedelmi különadókat akarja kivezetni a Magyar Nemzeti Bank elnöke?

Miért az élelmiszerárstopot, és miért nem a kiskereskedelmi különadókat akarja kivezetni a Magyar Nemzeti Bank elnöke?
Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult Matolcsy György jegybankelnökhöz. Kérdésének célja megtudni, miért nem a kiskereskedelmi adó növelését és a kiskereskedelmi különadó bevezetését tartja a rekordméretű élelmiszerárak fő felelősének az MNB elnöke és miért nem ezeket az adókat akarja kivezetni, illetve csökkenteni?

A Világbank statisztikája szerint a 2022-es év tekintetében a magyar élelmiszer-infláció az első tíz között van a világon, Európában pedig - Törökországot nem számítva - az első helyen áll. Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala szerint mind az áprilisban mért 24,5 százalékos magyar infláció, mind a hazai élelmiszerárak 39,1 százalékos emelkedése az uniós átlag (8,1 százalékos az infláció, illetve 16,4 százalékos az élelmiszerár-emelkedés tekintetében) közel háromszorosának számít. 

Ezzel összefüggésben Matolcsy György a 2023. május 23-án tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az infláció döntően az élelmiszereknél és az üzemanyagoknál jelentkezik, így itt bizonyosan van specifikus magyar ok, melynek kapcsán az élelmiszereket érintő árstopot emelte ki. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „A számításaink azt mutatják, hogy 3-4 százalékkal lett magasabb a 2022 végi, illetve a 2023 eleji inflációs adat az ársapkák miatt”. 

Dr. Tóth Bertalan azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a szakértői elemzések szerint azonban a rekordmértékű magyar inflációban, különösen az élelmiszereknél, nem ez játszotta a főszerepet, hanem sokkal inkább a 4,1 százalékra növelt kiskereskedelmi adó, valamint a kiskereskedelmi pótadó kivetése.

„Miért nem ezeket akarja eltörölni a jegybank elnöke? Talán mert ezek tovább hizlalják az elképesztő extra költségvetési bevételt?” – tette fel a kérdéseit a szocialista frakcióvezető. Továbbá azt is megkérdezte Matolcsy Györgytől, hogy mekkora áremelkedésre számít a jegybank az árstopos élelmiszereknél, ha a hatósági árakat végül mégis eltörli a kormány.

Dr. Tóth Bertalan leszögezte: az MSZP fenntartja álláspontját: az ársapkákra egészen addig szükség van, amíg ilyen magas az infláció. Nem lehet a már ma is szűkölködő családokat még nagyobb nyomorba taszítani. Hozzátette, a kormány 2022-es döntéseivel előidézett, kiemelkedő, közel 50%-os élelmiszer-infláció miatt most valóban indokolt az alapvető élelmiszerek hatósági árazása. „Ameddig ilyen drágák az élelmiszerek, addig nem kivezetni kell a hatósági árakat, hanem megtartani, és szükség szerint további termékekkel szélesíteni a palettát, ha már a Fidesz-kormány nem hajlandó a jövedelmeket megfelelő mértékben növelni, és a fogyasztást terhelő adókat csökkenteni” – írta posztjában az MSZP frakcióvezetője.

Dr. Tóth Bertalan a következő kérdésekre várja a választ Matolcsy György jegybankelnöktől:

  1. Miért nem a kiskereskedelmi adó növelését és a kiskereskedelmi különadó bevezetését tartja a rekordméretű élelmiszerárak fő felelősének? Miért nem ezeket a adókat akarja kivezetni illetve csökkenteni? 
  2. Milyen mértékű áremelkedésre számít a jegybank a hatósági árak eltörlése esetén az árstoppal érintett élelmiszerek tekintetében?

Kapcsolódó párttagok