2012. január 04. 11:48

Miért hagyja a Fidesz, hogy széttalicskázzák a Zsolnayt?

Páva Zsolt és a pécsi Fidesz azonnali hatállyal hagyja abba a pécsiek kincseként számon tartott Zsolnay gyár potom pénzért történő átjátszását a haveri cégnek!

Mint ismeretes Páva Zsolt szokásos PR csinnadrattával jelentette be, hogy befektetői pályázatot írt ki a Pécs Holding Zrt. tulajdonában álló Zsolnay Porcelán Manufaktúra Zrt. 49 %-os részvénycsomagjának értékesítésére. A pályázat lezárásának eredményeként a Pécs Holding Zrt. és a Manufaktúra-Befektető Kft. – amelynek tulajdonosa a Fideszes politikusokkal jó kapcsolatokat ápoló Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó SCD Group Zrt. volt – 2010. június 29-én Részvény adásvételi szerződést és Szindikátusi szerződést kötött. A szerződés szerint a a Manufaktúra-Befektető Kft. jóval névérték alatt jutott hozzá a Zsolnay gyár részvényeihez úgy, hogy azonnal ki sem kellett fizetnie a vételárat, csupán 5 milliós letétet adott. Vállalta, hogy 2011. március 31-ig kifizeti a 225 milliós vételárhátralékot és 500 millióval tőkét emel. Emlékszünk még Páva Zsolt szavaira: „Örülök annak, hogy most egy tőkeerős magyar befektető jelentkezett, hogy megmentse a hungarikumnak tekinthető gyárat.” 2011 márciusában kiderült a befektető nem is olyan tőkeerős.

Követeltük, hogy érvényesítse Pécs jogait és indítsa meg azt a jogi eljárást, amely rákényszeríthette volna a befektetőt a fizetésre. Ehelyett a városvezetés haladékot adott. Ez a haladék sem volt elég. Sebaj, megjelent az új haver, újabb haladékot kapva: „Komoly, tőkeerős, magyar befektető veszi át a korábbi nyertes pályázó tulajdonrészét a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben. A Közgép Magyarország egyik legsikeresebb építőipari cége, hosszú távú partnere lehet Pécsnek, mert képes biztosítani például a gyár építőipari megrendeléseit is… Fontosnak tartjuk azt is, hogy az új tulajdonostárs magyar, hiszen ez a mi értékünk, magyaroké, és nem szabad elherdálni ezt az értéket. Az érdekeink tehát közösek az új befektetővel.” állt a városvezetés közleményében. A Közgép is nyilatkozott: „A Közgép a saját elképzeléseit kívánja megvalósítani a porcelánmanufaktúrában. Ennek egyik alapja a tőkepótlás 500 millió forint értékben, amely év végéig megtörténik.”
Kép: Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.

Mára kiderült, a hírek arról szólnak, hogy ez a haveri cég sem elég tőkeerős, újsághírek szerint nem emelte meg a Zsolnay gyár törzstőkéjét. Pedig nyáron még a tavalyi eredményeivel dicsekedett a Közgép (a 2010. évet közel 45 milliárd Ft nettó árbevétel mellett 2.3 milliárd Ft adózás előtti eredménnyel zárta), sőt idén még – micsoda véletlen – a Mecsek-Dráva hulladékprojektben is milliárdos megrendeléshez jutott.

A Manufaktúra-Befektető Kft. függetlenül tulajdonosa változásától több mint másfél éve potom pénzért használja a Zsolnay gyárat – hiszen a menedzsment jog az övé –, és közben nem teljesíti fizetési kötelezettségét. Az eredeti pályázat nem erről szólt.

Most a városvezetés, a Holding és a Zsolnay jól fizetett vezérigazgatója bujkál és nem mer nyilatkozni arról, teljesítette-e kötelességét a Közgép és ha nem, akkor milyen jogi lépéseket terveznek annak érdekében, hogy ne herdálják el a város  vagyonát.

A munkahelyek megtartása nem csak Páva Zsoltnak fontos ( hiszen még erősen mínuszos a plusz 5 ezres munkahely-ígérete…), hanem minden pécsinek, azonban egy esetleges újabb haladék (a harmadik), és a szerződésben foglalt jogi lépések megtételének elmulasztása véleményünk szerint már átlépi a törvényesség határát.

Felszólítjuk Páva Zsoltot, Barna Bélát és Péterné Marosy Katalint, hogy amennyiben a Közgép nem fizetett, több haladékot ne adjanak a haveri cégnek. Azonnali hatállyal tegyék meg a szükséges jogi lépéseket és viselkedjenek olyan felelős vezetőkként, akik a pécsiek érdekekeit és nem a fizetni nem akaró „befektetőét” képviselik.

Amennyiben erre nem kerül sor, mi kezdeményezzük az ügy jogi vizsgálatát.

MSZP Pécs városi szervezete