Miért hagyja köddé válni a brókerkormány a legsárosabb Quaestor-céget?

A 100 milliárdos nagyságrendű fiktív kötvényt kibocsátó Queastor Financial Hrurira Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 2015. július 9-én végelszámolási eljárást kezdeményezett maga ellen. Ezzel teljesen kivonhatják magukat a kötelezettségeik alól.

Mivel ez a cég tartozik a legtöbb pénzzel a károsultaknak, költői kérdést tettem fel Varga Mihály miniszternek: miért hagyja a brókerkormány, hogy a fiktív kötvények kibocsátója egyszerűen köddé váljon? Költői kérdés az is, hogy a Quaestor összeomlása és az első nyomozati cselekmény között történt-e vagyonmozgás a Quaestor Zrt. és a Quaestor Hrurira Kft között? Jelenleg is folyik a vagyonkimentés?

Ne feledjük, hogy ha csak egy rövid időre is, egy börtönviselt tápiósági ex-közmunkás töltötte be a Quaestor Zrt. vezérigazgatói posztját. Ebből annyi mindenképpen látható, hogy a Szijjártó Péterrel is igen szoros kapcsolatot ápoló Tarsoly Csabáék a legaljasabb húzásoktól sem riadtak vissza, csakhogy mentsék magukat és a csalással szerzett vagyonukat.

Kérdés, miért menti őket a brókerkormány is. Miért hagyják, hogy a fiktív kötvénykibocsátók felszívódjanak? A pénzügyi felügyeletet ellátó nemzeti bank felelősségéről mit gondol Varga Mihály? Helyesen járt el a Matolcsy György vezette MNB?

Az MSZP szerint az MNB súlyos mulasztást követett el, Matolcsy György felelőssége megkerülhetetlen. Ebben a helyzetben a jegybankelnöknek nem műkincsgyűjtőt kellene játszania, hanem előbb megakadályozni, hogy a fideszes brókerbotrányban érintett cégek eltűnjenek a süllyesztőben, majd azzal a lendülettel lemondani.

Szakács László,
a Költségvetési bizottság tagja