Miért hallgat a kormány a valódi rezsicsökkentésről?

A kormány 11 napja nem válaszol a Bors című lapnak arra az egyszerű kérdésére, hogy ha a gáz, a villany és a távhő árának csökkenését el tudta érni, az üzemanyagok árát miért nem képes csökkenteni? A benzin és a gázolaj árának legfajsúlyosabb eleme a jövedéki adó, amelynek mérsékléséről a kormány akár ma is dönthetne.

Nem csodálkozunk a kormány hallgatásán: hiába mondták ellenzékben, hogy „a kormánynak igenis van lehetősége a jövedéki adó csökkentésére, csak akarni kell!”, kormányra lépésük óta a benzin és a gázolaj ára folyamatosan emelkedik. 2010-ben egy liter benzin 315 forint volt, holnaptól az átlagár 410 lesz. A dízel 292 forint volt, holnaptól 424 lesz.

A rekordmagasságba szökő üzemanyagárak nem csak tankoláskor terhelik a családok pénztárcáját: ott vannak a megélhetési költségek nagy részét kitevő élelmiszerárakban is. Ha az üzemanyagárak csökkennének, minden élelmiszer olcsóbb lenne. Ma már azonban nyilvánvaló, hogy a Fidesz soha nem akarta csökkenteni az üzemanyagárakat és vele a családok költségeit.

Az MSZP számára duplán ismerős a kormány hallgatása: évek óta hiába követeljük az alapvető élelmiszerek áfájának 22%-os csökkentését, a Fidesz még a kisjövedelmű családokat igazságtalanul sújtó 27%-os rekordáfához is ragaszkodik.

A tavasszal felálló Mesterházy-kormány meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket a családok megélhetési költségeinek igazságos és fenntartható csökkentése érdekében.

Burány Sándor,
országgyűlési képviselő