mszp.hu
2016. április 27. 14:02

Miért hazudnak az önkormányzati rendszerrel kapcsolatban is?

Néhány hónapja tartott egy sajtótájékoztatót a „hatékony helyi közigazgatás” stratégiai elemzés munkaanyaggal kapcsolatban Halmi József, amikor egy nem publikus/nem jóváhagyott anyagot ismertetett.

Arról szólt, hogy hogyan kívánják az önkormányzatokat központosítani, leépíteni, integrálni a nemzeti együttműködés rendszerébe. Indoklásként úgy fogalmaztak az anyagban, hogy a korrupció melegágya az önkormányzati képviselők, és polgármesterek. Egy új informatikai rendszeren – az ASP-n - keresztül rálátást terveztek a kormányzatnak a működésre, ahol kontrollálni tudják, és figyelemmel kísérni az önkormányzatokat a centrális térben.

Bár akkor óriási felháborodást keltett a sajtótájékoztatóm, elsősorban a fideszes politikusok körében. Az anyagot, amire akkor is hivatkoztam, valamelyik önkormányzati szövetségtől kaptuk, amit csak valamiféle munkapéldányként tudnék jellemezni, tele van kihúzgálásokkal, aláhúzgálásokkal – mondta Halmi József.

A törvényjavaslatban - amit a megyei alelnök szintén a kezében tartott a sajtótájékoztatón – már kifinomultabb a fogalmazás, mint a nem publikus anyagban, és tartalmazza, hogy kötelezően bevezetni kívánják az ASP rendszert. A centralizálás, a kontrollteremtés ezzel a cél - ahogy ezt már korábban is hangsúlyozta a szocialista politikus.

2018 évi bevezetést terveztek, mára pedig már be van nyújtva a törvénytervezet, amiben kontrollálni és centralizálni akarják az önkormányzatokat, és azt gondolom, itt még nem állnak meg, lesz ennek folytatása is… – fogalmazott. Az indoklás a Parlament oldalán is olvasható.

A két anyagot összeolvasva láthatóak a kormány céljai, amit végig kívánnak vinni, és a hazugságok, ahogy mindezt le akarják dugni a torkunkon.

Akárcsak egy jó diktatúrában. A Fidesz fő vívmányának tekintette az önkormányzatiságot rendszerváltó pártként. Mára, ahogy tudta leépítette azt, bevezette a járási hivatal rendszert, ami az általuk nevezett „diktatúra” intézményrendszere volt, és az önkormányzatokat a tanácsi rendszer szintjére akarják lesüllyeszteni. – mondta Halmi József.

Tanácselnök, tanácstitkár, polgármester, jegyző - így alakulhat a hierarchia.

A jegyzők kinevezését már kivették a testületi hatáskörökből, és a polgármesterre bízták, azaz benyomták a jegyzőket is a politikába. Hisz az a jegyző, akit a polgármester nevez ki, - akármilyen jól végzi is szakmailag a munkáját -  az a polgármester embere a közvélemény szerint. Eltanácsosítja a kormány az önkormányzatokat, feladatokat, pénzeket vont el az önkormányzatoktól, és a hitelátvállalásokkal magához kötötte őket. Ma már csak kormányzati támogatással tud egy önkormányzat hitelt is felvenni.  – jegyezte meg a győrteleki polgármester.

A feladatok finanszírozásában különbséget tesznek önkormányzat és önkormányzat között.  Ellehetetlenítik az önkormányzatokat!

Hazudtak, akkor is, amikor a „hatékony közigazgatás”-ról szóló munkaanyagot nyilvánosságra hoztuk, mára pedig törvénytervezetet csináltak belőle. Miért hazudnak? – tette fel a nyilvánosság előtt újra a kérdést a szocialista politikus.

Miért nem állnak ki az önkormányzatok elé, és mondják azt, hogy mától diktatúra van, az van mindenhol amit Orbán Viktor mond, és az van Budapesten és Győrteleken is. Félelmetes, ahogy dekoncentrálják a hatalmukat, és ebből azok jönnek ki rosszul, akik a „fajtiszta fideszes vonalnak” nem részesei. – fogalmazott a megyei alelnök.

Kapcsolódó párttagok