mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. március 27. 11:07

Miért kapott fideszes aranyvízumot az orosz hírszerzés vezetőjének családja?!

Miért kapott fideszes aranyvízumot az orosz hírszerzés vezetőjének családja?!
Több mint egy hete küldtem levelet az Orbán-kormány érintett minisztériumainak, a kormányfőnek és a kormányszóvivőnek, de egyikük sem volt képes eddig válaszolni arra a nagyon egyszerű kérdésre: miért kapott fideszes aranyvízumot a putyini orosz kormányzat külföldi hírszerzésért felelős vezetőjének rokonsága.

Pedig ez nemcsak egyszerű, de jelen helyzetünkben annál égetőbb kérdés is. Milyen összefonódások és a mostani helyzetben milyen súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő együttműködések vannak még Putyin belső körei és a magyar kormányzat között? Magyarország békéjének és biztonságának garantálásához ezt mielőbb tisztázni kell! Elég volt a Fidesz sunnyogásából! Követelem, hogy adjanak ezügyben mielőbb részletes tájékoztatást!

Az orosz agresszió következményeként az Európai Unió számos szankciót fogadott már el a tagállami vezetőkkel közösen, így a magyar kormány egyetértésével és támogatásával. Többek között magas rangú orosz vezetők vízumtilalommal és vagyon-befagyasztással történő szankcionálását is. Ezen vezetők között szerepel például Szergej Nariskin, az orosz duma elnöke, aki 2016 óta a Külföldi Hírszerző Szolgálat irányítója is egyben. Tudható, hogy Nariskin - aki egyébként az évek óta tartó ukrán válság kezdete óta az unió “feketelistáján” szerepel - részese, sőt aktív irányítója a mostani orosz katonai agressziónak, illetve az azt övező dezinformációs és egyéb titkosszolgálati műveleteknek. Korábban számos híradás szólt arról, hogy Szergej Nariskin rokonai (fia, Andrej, valamint menye és unokái) bevásároltak a Fidesz-kormány által meghirdetett letelepedési kötvényekből, az úgynevezett “arany-vízumokból” és ennek köszönhetően magyar, vagyis uniós iratokhoz jutottak. A magyar bevándorlási hivatal korábban elismerte, hogy Andrej Nariskin az ügyfelük volt, az ügy részletei azonban továbbra is tisztázatlanok.

A Fidesz-kormánynak azonnal érdemi válaszokat kell adnia arra, hogy miért nem vizsgálták eddig felül azokat a korábban – a letelepedési kötvényprogram keretében – kiadott dokumentumokat, amelyeket a jelenlegi, háborús agresszor orosz vezetéshez köthető személyek kaptak! A Fidesz-kormánynak azonnal választ kell adnia arra, hogy a közös uniós szankciós politika részeként mikor fogja visszavonni vagy felfüggeszteni ezeket az engedélyeket! A Fidesz-kormánynak azonnal választ kell adnia arra, hogy pontosan hány olyan személy van, akik bármilyen módon köthetőek a jelenlegi orosz állami vezetéshez és “ügyfelei” voltak a magyar kormány letelepedési programjának! A Fidesz-kormánynak azonnal választ kell adnia arra, hogy felmerül-e bármilyen nemzetbiztonsági kockázat annak következtében, hogy az orosz katonai agressziót irányító egyik állami vezető közeli rokonsága “ügyfele” volt a magyar kormány letelepedési kötvényprogramjának! De nem pusztán a letelepedési kötvényprogramban kiadott aranyvízumok ügyében köteles a magyar kormány elszámolni a nyilvánosság felé, hanem arra is válaszolnia kell: miért nem függeszti fel a budapesti székhelyű, (kémtevékenységgel is összefüggésbe hozott) orosz érdekeltségű Nemzetközi Befektetési Bank vezetőinek és munkatársainak – eredetileg is teljességgel indokolhatatlan módon biztosított – teljeskörű diplomáciai mentességét?!

Orbán Viktor és a Fidesz nemzeti szuverenitásról és függetlenségről, az Európai Unióval szembeni nemzeti érdekképviseletről beszél, miközben egyetlen rendelkezésére álló eszközzel sem hajlandó fellépni az orosz agresszorokkal szemben; sőt, titkon szövetkezik, együttműködik velük és kiskapukat nyit számukra. Felmerül a kérdés, hogy amikor Brüsszel megállításáról beszél, akkor ki diktálja Orbán mondatait? Mert a magyar emberek biztosan nem. Ez, különösen a jelen helyzetben, teljességgel vállalhatatlan és életveszélyes! Elég volt Orbán és a Fidesz sunyi, putyinista üzleteléséből! Válaszoljanak a kérdésekre és tisztázzák magukat! Ha tudják.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszáznegyvenkettedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. március 27.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21