MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. október 14. 17:18

Miért kell miniszteri biztost kinevezni a Klik élére? - Országgyűlés

A fogyatékosok sportjának támogatása, szabálytalanságok az MVH-ban, Klik, devizahitelesek megsegítése, levél Hoffmann Rózsához, éghajlatvédelem, magyar futball, startszámla, szélessávú körzethálózati fejlesztések. Ülésezett a parlament.

A fogyatékosok sportjának támogatásáról


Varga László közölte, a jövő évi költségvetésben nem egészen 100 millió forinttal akarják növelni a fogyatékosok támogatását, ez pedig hatoda annak, amit a felcsúti kisvasútra akarnak költeni. A paralimpiai érmek megfelelő anyagi jutalmazása is az előző kormányhoz kötődik - mutatott rá.

Az MSZP-hez érkezett jelzések után derült fény az MVH-nál történtekre


Gőgös Zoltán szerint az MVH-ban történt szabálytalanságokra azután derült fény, mert jelzést kapott arról, hogy egy Vas megyei cég földhasználat nélkül vett föl több millió forint támogatást.

Miért kell miniszteri biztost kinevezni a Klik élére?


Hiller István felszólalásában Ferenc Józsefet idézte, aki első magyarországi látogatását úgy összegezte: "minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel megvagyok elégedve". Ez szerinte alkalmazható arra is, ahogy a köznevelési államtitkárság viszonyul a Klik működéséhez a beérkezett jelzések, panaszok ellenére. Kitért arra, hogy miniszteri biztost neveztek ki a központ rendbe tételére, aki "még véletlenül sem" az oktatás területéről érkezett. Azt mondta: a Klik nem képes a problémákat megoldani, mert önmaga a probléma. Azt kérdezte: ha minden rendben, miért kell miniszteri biztost kinevezni? Ki áll az államosított közoktatás élén és mi indokolja, hogy a biztos a gazdasági szférából érkezik? - sorolta.

Az eszközkezelő csak azokat segítse, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe

Simon Gábor a miskolci Fészekrakó-botránnyal hozta összefüggésbe a Nemzeti Eszközkezelőt, kijelentve: azzal, hogy az eszközkezelő a bűncselekmény által lakáshoz jutottakon is segít, azok lakókörnyezetét hozza nehéz helyzetbe.

Kifejtette: a devizahiteleseket segítő intézmény belépésével a lakásokról lekerül a jelzálog, így a sokféle rezsitartozást felhalmozók kintlévőségeit a közös képviselők sem tudják behajtani, ami az egész lépcsőház eladósodását is hozhatja.

Egy ötödikes fiktív levele Hoffmann Rózsához

Harangozó Tamás a köznevelési államtitkár 5. és 8. osztályos diákoknak, a nemzeti hitvallás és az alaptörvény átadása alkalmából írt levelére válaszolt egy ötödikes kisdiák által írt fiktív levélben. Az úgy kezdődik, hogy "Kedves Hoffmann Rózsa néni!", és többek között azt kérdezik benne - folytatta a politikus - , hogy az elmúlt években milyen alkotmány szerint éltek a magyar emberek. A levélben azt is firtatták, hogy az államtitkár miért nem mesélt arról, hogy az előző rendszerben a művelődési minisztériumban kezdett dolgozni, és tagja volt az MSZMP-nek is. Harangozó Gábor szerint Hoffmann Rózsa kormány.hu-n olvasható életrajza 1992-vel kezdődik.

Nem tesz semmit a kormány az éghajlatváltozás ellen

Szabó Imre azt vetette fel, hogy egyre nő az üvegházhatású gázok kibocsátása, változik az éghajlat, a kormány pedig nem tesz semmit. Mint mondta, a jelenlegi kabinet 330 milliárd forint értékű kvótakeretet kapott 2010-ben az előző kormánytól, ebből semmit sem sikerült eladni, és ennek az Állami Számvevőszék által megállapított mai értéke 200 millióval kevesebb.

Varga László: A péntek este margójára

Simon Gábor: Miért van kevesebb startszámla?

Baja Ferenc: Csalás a szélessávú körzethálózati fejlesztéseknél?