2011. április 21. 17:02

Miért kockáztat 10.000 munkahelyet a Fidesz?

A szimbolikus politizálás különösen érzékeny területe az országok közötti kapcsolatoknak. A 90-es években már sikerült egyszer elrontani az orosz piacot a jobboldal felelőtlen politizálgatásával. Most ismét hasonlóra készül a Fidesz.

 

A külgazdasági kapcsolatok nagyon szoros összefüggésben vannak az országok diplomáciai kapcsolatának minőségével. Soha nem vallja be egyik fél sem, hogy gazdasági következménye lenne egy-egy negatív gesztusnak, de tapasztalt diplomaták tudják, hogy Budapest és Moszkva kapcsolatában minden rezdülésnek jelentősége van. Minden változásnak gazdasági vetülete van. Nincs ez másként a Roosevelt tér áthelyezésénél sem.

Oroszország irányába a magyar export közel tízszeresére nőt a szocialista kormányok alatt. 2008-ban történelmi csúcsot döntött a két ország kereskedelmi forgalma, meghaladta a 4,2 milliárd USD-t. Ez alsó hangon is több tízezer család megélhetését jelenti.

Miért kockáztatja a Fidesz egy negatív gesztussal, a Moszkva tér névváltoztatásával a magyar export bővítésének lehetőségét, pozícióinkat az orosz piacon? Lehet, hogy Matolcsy Györgynek és Tarlós Istvánnak elég ”Széll”, de sok háztartás ragaszkodik a gázhoz.

Az MSZP szerint felelőtlenség a Fidesz hozzá nem értő politizálása. A diplomáciai következményei rombolják a piacot és a külgazdasági kapcsolatokat, az ország érdekeivel ellentétben állnak. Figyelmen kívül hagynak minden józan érvet, csak a saját szavazóbázisukra, önző politikai érdekeikre gondolnak.

Az MSZP felszólítja a Fideszt, hogy hagyjon fel a konfrontatív, ”harcra” épülő külpolitikájával és megegyezésre épülő politikával segítse Magyarország gazdaságának fellendülését.