MTI/mszp.hu
2011. január 10. 15:10

Miért nem csökkenti az üzemanyagárakat a kormány?

Varga Mihály nemrég még azt követelte a szocialista kormányoktól, hogy csökkentsék az üzemanyagárakba beépített jövedéki adót, mert 300 forint lett egy liter 95-ös benzin.

Ugyanezért az üzemanyagért ma már 360 forintot is fizethetünk és a benzin ára szakértők szerint lassan a 400 forintos rémálomhatárt? is elérheti. A kormány mégsem tesz semmit az üzemanyagárak csökkentése érdekében. Pedig szakértők szerint lenne mit tenni. Elsősorban az üzemanyagok áfa tartalmának mérséklése terén, de némi jövedékiadó-csökkentésre is lenne lehetőség. Emlékeztetőül: Szijjártó Péter, Orbán Viktor magyar hangja ellenzékben még legalább 20 forintos literenkénti jövedékiadó-csökkentést javasolt.

Ma erről szó sincs, holott az üzemanyagárak elszabadulásában a forintot többször bedöntő Fidesz-KDNP kormánynak is van szerepe, ráadásul különböző internetes felületeken az elmúlt napokban már olyan találgatás is megjelent, hogy a kormány valójában azért nem csökkenti az üzemanyagárakat, mert a háttérben megegyezett a MOL-lal, hogy az energiaszektorra is kivetett extraadót így kapja vissza a magyar olajtársaság. Egy biztos: amennyiben a kormány továbbra sem tesz semmit, a következő hetekben, hónapokban minden autósnak, kereskedelemben dolgozó fuvarosnak egyre drágább lesz az élete, és ez az alapvető fogyasztási cikkek árában, valamint a tömegközlekedési tarifákban is meg fog jelenni.

Az MSZP ezért várja a kormány benzin- és gázolajárak csökkentésére tett konkrét javaslatát.