mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 11. 10:43

Miért nem tájékoztatják megfelelően az ácsiakat a tervezett katódgyárral kapcsolatban?

Miért nem tájékoztatják megfelelően az ácsiakat a tervezett katódgyárral kapcsolatban?
Ács város közelében egy 520 milliárd forintos beruházás keretében az akkumulátorokhoz szükséges katódot gyártó üzem megépítését tervezik, azonban a helyieknek semmilyen tájékoztatást nem nyújtanak – erről beszélt Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.
Az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a kormány az elhibázott gazdaságpolitikája miatt, válogatás nélkül enged be minden olyan veszélyes üzemet az országba, „amelyek lehet, hogy rövidtávon gazdasági haszonnal kecsegtet a döntéshozók számára, azonban sajnálatos módon az esetleges hátrányokat és kockázatokat már a gyár dolgozóinak és helyben lakóknak kell elszenvedniük” – érvelt Gurmai Zita. 
 
Ács város közelében a helyiek érthető módon szeretnének többet megtudni arról, hogy a katódgyár megépítése milyen hatással lesz az életükre, ezért a helyi önkormányzat a nyár végéig ígért szélesebb körű tájékoztatást az ügyben. A napvilágot látott információk szerint azonban leghamarabb októberben várható közmeghallgatás a fejlesztéssel kapcsolatban. 
 
Eközben a településen élők körében egyre sokasodnak a beruházás kapcsán megfogalmazódó kérdések. Tekintettel arra, hogy a magyar állam támogatásával készülő beruházásról van szó, ezért elvárható, hogy amennyiben a települési önkormányzat nem akar a közösség elé állni és válaszokat adni a felmerülő kérdésekre, akkor a lakosság tájékoztatásában kormányzati szerepvállalásra is szükség van. Márpedig a helyi önkormányzat hónapok óta nem hajlandó érdemi válaszokkal szolgálni. 
 
A legfontosabb kérdés az üzem működésével kapcsolatos biztonsági adatlapok nyilvánosságra hozásának ügye, hiszen az üzemben különösen veszélyes alapanyagok felhasználásával zajlik majd a gyártás. 
 
„Nagy érdeklődésre tart számot ezen felül a beruházás vízigényének kielégítése, melyet sajtóhírek szerint - a korábban hangoztatott állásponttal szemben - kizárólag szürkevíz felhasználásával lehetetlen kielégíteni” – tette hozzá az MSZP frakcióvezető-helyettese. 
 
A fentiekre tekintettel Gurmai Zita írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek. Az MSZP frakcióvezető-helyettese beadványában az alábbi konkrét kérdéseket tette fel: 
  1. Hogyan kívánja segíteni Ács Város lakóinak tájékoztatását a katódgyár környezeti hatásainak ügyében?
  2. Hogy lehet az, hogy az önkormányzat még nem rendelkezik teljes körű ismeretekkel, amikor a tervezés fázisa- tekintettel az üzem tervezett megnyitására - már minden bizonnyal régen lezárult?
  3. Mivel támasztják alá, hogy a veszélyes anyagokból készült vegyület nem jelent veszélyt a helyi lakosságra, ha ez egy olyan új technológia, amiről még a helyi önkormányzat sem tud mindent? 

Kapcsolódó párttagok