félegyháza.hu
2017. március 03. 15:02

Miért nem támogatják a félegyházi fiatalokat?

Miért nem támogatják a félegyházi fiatalokat?
A Félegyházán élő hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló tehetséges fiatalok számára 2001 óta adott az a pénzbeli segítség, a Bursa Hungarica ösztöndíj, melyet a főiskolai vagy egyetemi tanulmányaik megkezdéséhez vagy folytatásához igényelhetnek.

Az idei költségvetésében 4 millió forintot fordítanak a fiatalokra. Ez az összeg 2009 óta nem változott, pedig a támogatás egy harmadát az állam, másik egyharmadát a megyei önkormányzat biztosítja, így csak egy harmadnyi részt kellene viselni az önkormányzatnak. Sőt, két évvel ezelőtt, 2014-ben a város nem is vett részt a programban. Horváth Tamás önkormányzati képviselő már a 2015-ös költségvetés vitájában is indítványozta ennek újraindítását, így Félegyháza 2015-től ismét bekapcsolódott ebbe a támogatási rendszerbe.

Tavaly a pályázatra 73 fiatal adott be kérelmet, akik meg is kapták a támogatást. A 2017-re meghirdetett felhívásra már 111 pályázat érkezett, de a 4 milliós keretet figyelembe véve csak 93 hallgatót támogatott a Művelődési és Szociális Bizottság. 18 hallgató pályázatát elutasították, köztük olyanokét is, mint akinek az egy főre jutó havi jövedelme 14.981 Ft, tanyán él, 300 km-re az egyetemtől.

Külön érdekesség, hogy maga az alpolgármester, Rosta Ferenc is kijelentette, hogy „okosak nem nagyon lehettünk, ennyi pénzből nem…Van egy keret, azt kellett felosztanunk.” „Nem lehet mindenkinek jó!” – tette hozzá Kiss Ákos Csaba bizottsági tag.

Eszik Bence, a bizottság MSZP-és tagja elmondta, hogy „2009-2010-ben is 4 millió forintot költött a város a Bursa Hungaricára. Azóta eltelt 8 év, a város több évben nem vett részt a pályázaton. Az élelmiszerek, albérletek drágábbak lettek, nehezebb teher van a családokon…Ha a látvány beruházásokra lehet milliókat költeni, akkor az a 18 fő is kaphat támogatást. Minden forint számít a családi kasszában.” Javasolta, hogy a 4 millió forintos összeget növeljék meg 5 millióra.

Az alpolgármester „szimpatikusnak tartja” a szocialisták javaslatát. Kiss Ákos Csaba képviselő szorgalmazta, hogy „a következő évben emeljük meg a szétosztandó összeget.” A vitában a bizottság elnöke, Dr. Ónodi Izabella is javaslatot tett az összeg jövő évi emelésére.

Hiába kezdeményezte Eszik Bence, hogy 1 millió forinttal növeljék meg a keretet, ezáltal több hallgatót is ösztöndíjban részesítve, a Nemzeti Fórumos többség mégsem szavazta meg.

A decemberi bizottsági ülést követően februárban újfent napirendre került a félegyházi tanulók ügye. Az idei költségvetés megalkotásakor az MSZP ismét benyújtotta a Bursa Hungarica ösztöndíjkeret 4 millióról 5 millió forintra történő kiegészítését. Annak ellenére, hogy a korábbiakban a városvezetői is egyetértettek, sőt javasolták az ösztöndíj emelését, a Nemzeti Fórumos többség újra elutasította a kezdeményezést.

Miért nem fontos a félegyházi hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló tehetséges fiatalok továbbtanulása? Miért nem támogatják a félegyházi fiatalokat, pedig most a város költségvetési helyzete is megengedné?

Kapcsolódó párttagok