mszp.hu | Belföld | Rendvédelem
2024. március 25. 15:22

Miért nem veszi vissza a Belügyminisztérium a visszaszerelni vágyó rendőröket?

Miért nem veszi vissza a Belügyminisztérium a visszaszerelni vágyó rendőröket?
Hétfőn az azonnali kérdések órájában szólalt fel Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke. Az MSZP frakcióvezető-helyettese arról kérdezte Pintér Sándort, miért nem támogatja a tapasztalt, szakmailag felkészült rendőrök újbóli állományba vételét.

A rendőrséget övező általános problémával kapcsolatban szólalt fel Harangozó Tamás. A szocialista országgyűlési képviselő a rendőrök visszaszereléséről beszélt, melyet a belügyminiszter minden jel szerint nem támogat. A rendőrség állományára ráférne a friss munkaerő, továbbá semmilyen jogszabályi helye nincs annak, hogy a visszaszerelni vágyókat azzal az indokkal utasítsák el, miszerint a Belügyminiszter azt üzeni, nem veszik őket vissza. Mindezekre tekintettel várt magyarázatot a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke a belügyminisztertől.

Az MSZP-s frakcióvezető-helyettes kérdésére a belügyminiszter helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Harangozó Tamás viszont válaszában közölte: hihetetlen, hogy Rétvári nem tud arról, hogy az egész országban szóbeli válaszokkal utasítják el a visszaszerelni vágyókat Pintér Sándorra hivatkozva. A belügyminiszter akarata nem törvény, se nem rendelet, ezért felvetődik a kérdés, miképp tartják fent a rendet, és hogyan működik egy fegyveres rendvédelmi szervezet, ha ilyen módszerekhez igazodnak. A kérdés az, miért van ez így, és a jövőben megváltozhat-e ez az eljárás. 

Harangozó Tamás végezetül kitért arra is, hogy nem kínai rendőröket kellene járőrpárba állítani Magyarországon, hanem a korábban már szolgált és hozzáértő kollégákat kellene visszavenni.

Kapcsolódó párttagok