2012. május 09. 17:43

Miért óvatoskodik a Fidesz a Jobbikkal?

Az elmúlt hetek eseményei egyértelművé tették: a vállaltan antidemokratikus Jobbik rasszista, antiszemita párt, amely akár polgárháborúra is készülhet és uszít. A kormánypártok képviselői ennek ellenére még mindig óvatosan kezelik a nyilvánvaló veszélyt, sőt, sokan közülük egyetértenek a Jobbik gondolataival. Mutatja ezt Eger példája, ahol néhányan közülük bátran „mocskos zsidóztak”, mert „most megtehetik”. A miniszterelnök-pártelnök pedig nem rúgja ki ezeket az embereket a pártból. Összetartozik, ami összeér?

Ne feledjük: Vona Gábor és szellemisége, kvázi a Jobbik a Fidesz által létrehozott polgári körök egyik vezetőjeként vált közismertté, mondhatni Orbán Viktor egyik kedvence volt. Úgy tűnik, a kapcsolat nem múlt el nyomtalanul.

Orbán Viktor ugyan szóban megvédte a kisebbségeket a Jobbik alávaló felszólalását követően, amelyben a Tiszaeszlári vérváddal hozakodtak elő, ezen túl azonban semmi nem történt, holott a belügyminiszter megígérte 2010 nyarán, hogy két hét alatt rendet tesz, a miniszterelnök pedig kijelentette: két pofonnal elbánik a szélsőségesekkel, majd hazazavarja őket.

Azt is mondta, hogy nem lesznek fegyveres hordák az országban, ezzel szemben Endrésik Zsolt, a Jobbik volt országgyűlési képviselője rendezvényükön Kalasnyikovval lövöldözött és az alakulatban masírozó félelmet keltő osztagok továbbra is megjelennek a magyar falvakban. Mit kellene tenni ahhoz, hogy Orbán Viktor miniszterelnök végre intézkedjen?

Baráth Zsolt, a tiszaeszlári vérvádat felelevenítő Jobbikos képviselő parlamenti felszólalását nem követte azonnali ügyészi vizsgálat, a miniszterelnök és a kormány hivatalból nem tett semmit, az eljárás kizárólag a Mazsihisz feljelentése után indult meg.

Orbán Viktor a parlament ülésén képviselői kérdésre kijelentette, hogy a magyar kormány és az erre hivatott állami szervek megvédik a Magyarországon élő kisebbségek, ezen belül a zsidó közösség tagjait. A kijelentést azonban nem követte semmilyen konkrét intézkedés. A kormányfő óvatos magatartásán felbátorodott Jobbik egy másik képviselője, Lenhardt Balázs ez év május 8-án a parlament késő esti ülésén újra megismételte a tiszaeszlári vérvádat. Olyannyira tudatosan tette ezt, hogy az ülést vezető elnök a törvényi felhatalmazásával megvonta a szót a bűnismétlő képviselőtől.

Az elmúlt hónapok és a legutóbbi hetek eseményei mutatják, hogy nagyon is indokolt volt, hogy az MSZP már az elmúlt év nyári ülésszakán kezdeményezte az Európa tanács által felajánlott etikai bizottság felállítását annak érdekében, hogy szankcionálja mindazon képviselők magatartását, akik akár a parlamentben, akár más szintéren a közvélemény előtt nyíltan antiszemita, rasszista vagy egyéb kirekesztő kijelentésekre ragadtatják magukat. Az előterjesztők sajnálattal vették tudomásul, hogy a Fidesz-KDNP többségű parlament csak a napokban volt hajlandó megtárgyalni az etikai bizottságról szóló határozati javaslatot.
Az országgyűlésről szóló törvény a mentelmi jog korlátozásával helyesen megengedi mindazon képviselőkkel szemben a büntetőeljárás megindítását, akik antiszemita, rasszista, homofób vagy más kirekesztő nyilatkozatokat tesznek vagy cselekedeteket valósítanak meg.

Az országgyűléstől azonban az is elvárható, hogy a büntetőjogi eszközökön túl, azon felül erkölcsi megvetéssel sújtsa mindazon képviselőket, akik a demokratikus közfelfogással ellentétes magatartást valósítanak meg. Ezért a Magyar Szocialista Párt és annak frakciója továbbra is szükségesnek tartja, hogy az országgyűlés hozza létre az állandó etikai bizottságot. E bizottság kapjon felhatalmazást az országgyűléstől arra, hogy megvizsgálja és szankcionálja mindazon képviselők magatartását, akik megsértik demokratikus társadalmunk erkölcsi normáit.

Az MSZP felszólítja Orbán Viktort és a kormánypártokat, hogy végre egyértelmű tettekkel és intézkedésekkel védjék meg a magyar állampolgárok jogait, szabadságát, biztonságát! A Fidesz vesse ki soraiból mindazokat, akik az önkormányzatokban vagy a társadalom más szinterein a XIX. században újra bevezetnék a fajvédő logikákat és törvényeket!

Elég volt Orbán Viktor mellébeszélésből, tegye meg végre azt, amit a Magyar Köztársaság miniszterelnökének erkölcsi, politikai és jogi felelőssége diktál!
 
Steiner Pál,
országgyűlési képviselő