mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2024. március 19. 14:11

Miért rettent meg a kormány az unió lobbitevékenységekre irányuló szabályozásától?

Miért rettent meg a kormány az unió lobbitevékenységekre irányuló szabályozásától?
A harmadik országok nevében Magyarországon végzett lobbitevékenységek szabályozására kezdett jogalkotásba az Európai Unió, ezt azonban a magyar kormány nem támogatja, minden áron igyekszik a folyamatot megakasztani. Harangozó Tamás vezérszónoki felszólalásában rámutatott, ha egy ilyen enyhe szabályozás ekkora rettegést vált ki a Fidesz köreiben, akkor kérdés, milyen folyamatok zajlanak a háttérben, melyeket félt a nyilvánosságtól a kormány.
Harangozó Tamás felszólalása elején elmondta, miről is szól pontosan az az uniós javaslat, amely ellen a magyar kormány sárgalapos eljárást kezdeményezett. Az EU célja, hogy szabályozza azokat a magyarországi lobbitevékenységeket, melyek egy harmadik ország érdekeit szolgálják. A külföldi országok érdekeiért fellépő lobbizók tehát ne tevékenykedhessenek kedvük szerint, hanem egy közös szabály vonatkozzon rájuk. Harangozó Tamás szerint érthetetlen, ezzel mi a kormány problémája, miközben annyi lenne a teendője a lobbitevékenységet végzőknek, hogy regisztrálnak és bevallják tevékenységüket. Emellett nyilvánosan hozzáférhetővé kell tenniük minden információt magukról, valamint 4 éven át meg kell őrizniük minden adatot. Ez egy minimális önvédelmi reflex az EU részéről, a magyar kormány mégsem támogatja azt.
 
Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte, olyan lobbitevékenységekről lehet szó, mint a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése, mely több száz éves megtérüléssel kecsegtet, és káoszt okoz minden településen, melyet érint az építkezés. De hasonló lobbitevékenység lehet az, hogy sok százmilliárd forintért akar a magyar kormány kínai akkumulátorgyárakat Magyarországra telepíteni úgy, hogy ezek a beruházások felélik a környezetet, megmérgezik azt.
 
Az uniós szabályozás pedig ugyanúgy harmadik országként tekint az Egyesült Államokra, Oroszországra és Kínára is. A különbség ezek között az, hogy az egyikük - USA - biztosítja hazánk békéjét és biztonságát, míg másikuk - Oroszország - lerohanta szomszédos országát, és háborúval fenyegeti Európát is.
 
Harangozó Tamás szerint a kínai érdekek érvényesítése hozhatna mind rövid, mind hosszútávon hasznot, azonban kiemelendő, hogy a NATO Kínára kihívásként tekint.
Az EU szabályozása tehát logikus és érthető, az MSZP szerint abszolút támogatható, az azonban gyanút keltő, hogy egy ilyen enyhe szabályozás is ekkora rettegést okoz a kormányközeli körökben. Felvetődik a kérdés, milyen folyamatok zajlanak a Fidesz berkein belül?
 
A Szuverenitásvédelmi Hivatal felé is szót intézett az MSZP frakcióvezető-helyettese, ennek vezetője ugyanis úgy fogalmazott, hogy a magyar biztonsági rendszerre kockázatot jelentő beavatkozásokkal nem kíván, és nem is fog foglalkozni. “Hát külön gratulálok, ez aztán tényleg a magyar szuverenitás védelmének fantasztikus kivitelezése” - jegyezte meg Harangozó Tamás. 

Kapcsolódó párttagok