mszp.hu | Belföld
2023. november 06. 20:58

Miért sarcolják elképesztően magas energiaárakkal az embereket?

Miért sarcolják elképesztően magas energiaárakkal az embereket?
Az energiaárakkal kapcsolatos visszásságokról, az emberek megsarcolásáról és az ezzel kapcsolatos hamis kormányzati propagandáról is beszélt Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője a hétfő esti parlamenti interpellációjában.
Az MSZP parlamenti képviselője „Miért sarcolják elképesztően magas energiaárakkal az embereket?” – címmel nyújtott be interpellációt az energiaügyi miniszternek. Szabó Sándor emlékeztetett, hogy a kormány illetékesei sokáig azt hangoztatták, hogy megvédik a rezsicsökkentést. 
 
Amikor először védték meg a rezsit, akkor egy offshore cégen keresztül nyerészkedtek, majd ezt követően, 7 éven keresztül lényegesen magasabb energiaárakat fizettettek meg a lakossággal, mint amennyi a piaci ár alapján indokolt lett volna. 

A tavalyi évben, pedig minden idők legbrutálisabb áram-, és energiaár-emelését zúdította a kormány az országra, hiszen ilyen mértékű emelést még senki nem hajtott végre az országban. Az áremelés pedig lecsúszást, elszegényedést eredményezett a társadalom számára. 
 
Két évvel ezelőtt a külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az MVM és a Gazprom közötti hosszú távú gázszerződéssel sikerült megteremteni annak a lehetőségét, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen. Ehhez képest az átlagfogyasztás felett 7,5-szeresére emelték a földgáz árát, miközben az áram árát a duplájára emelték. Mindez azt eredményezte, hogy egy vidéki Kádár-kockában lakó nyugdíjasnak akár 3-4-szeres árat is fizetnie kellett a gázért. 
 
Mára egyértelműen látszik, hogy a kormány jelentős mértékben megsarcolta a lakosságot. 
 
„Egyértelműen mindenki láthatja, hogy a hazai brutális energiaáraknak önök a felelősei. Áram esetén el lehetne látni a lakosságot 12 forintos árammal. Földgáz esetében pedig a 30 forintos hazai termelésű gázon túl a 130-150 forintos tőzsdei nagykereskedelmi árak sem indokolják az önök által alkalmazott 767 forintos árakat!” – érvelt interpellációja végén az MSZP képviselője. 
 
Felszólalása végén Szabó Sándor az alábbi kérdéseket fogalmazta meg: 
  • Miért kívánják még sarcolni az embereket a 767 forintos gázárral?
  • Hova tűnik el, kié lesz a gáz beszerzésből származó nyereség?
  • Mikor fejezik be az emberek félrevezetését?

Kapcsolódó párttagok