mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 25. 20:21

Miért sereghajtó Magyarország a szürkehályog-műtétek tekintetében?

Miért sereghajtó Magyarország a szürkehályog-műtétek tekintetében?
A parlament őszi ülésszakának nyitóülésén számos felszólalás mellett dr. Tóth Bertalan frakcióvezető és Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő szóbeli választ igénylő kérdést nyújtottak be Pintér Sándor belügyminiszternek. Kérdésükben arra keresték a választ, hogy hazánk miért vált sereghajtóvá az utóbbi években a szürkehályog-műtétek tekintetében.

Az MSZP országgyűlési képviselője, Hiszékeny Dezső kérdésében kifejtette, az Eurostat adatait alapul vevő sajtóhírek szerint Magyarországon kiemelkedően visszaesett a szürkehályog-műtétek száma. Ez a fajta operáció ma már rutinműtétnek számít, hazánkban azonban a 100 ezer főre vetített beavatkozások száma még az 500-at sem éri el évente. Összehasonlítva a régióbeli országokkal is jól látszik, mennyire elmarad ez a szám a környező országoktól, hiszen Bulgáriában 700 körül, Horvátországban 800, Szlovéniában 900, Csehországban és Ausztriában pedig jóval több, mint 1000 ilyen műtétet végeznek el évente. 

Azért is feltűnő ez az alacsony szám, mivel néhány évvel ezelőtt Magyarországot az átlagot meghaladó esetszám jellemezte, mára azonban már csak Románia produkál rosszabb adatokat az operációk számát tekintve.

A műtétek számának hatalmas csökkenése pedig azt eredményezi, hogy jelenleg a NEAK adatai alapján 12.563 fő várakozik szürkehályog-műtétre, a 15-35 perces beavatkozásra az elmúlt fél év adatait tekintve pedig a várakozási idő akár 99 nap is lehet, attól függően, hogy Magyarország melyik régióját vizsgáljuk.

Minderre tekintettel dr. Tóth Bertalan és Hiszékeny Dezső a következő kérdéseket tette fel Pintér Sándor belügyminiszternek:

  1. Milyen okok állnak annak hátterében, hogy hazánkban az egyik legalacsonyabb a 100 ezer lakosra jutó szürkehályog-műtétek száma?
  2. Mit kíván tenni a több mint 12 ezer nevet tartalmazó várólista csökkentésének érdekében?