mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. április 16. 19:41

Miért szavazott a Fidesz a korrupció mellett az EP-ben?

Ujhelyi István nem érti, miért félnek a fideszesek attól egyedüliként Európában, hogy az EU Csalás Elleni Hivatala és Legfőbb Ügyészsége működését összehangolják. Képviselői ugyanis nem szavazták meg azt az Európai Parlamentben.
Miért nem szavazta meg a Fidesz az Európai Parlamentben azt a javaslatot, ami az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) működését összekapcsolja a felállítandó Európai Ügyészség tevékenységével - tette fel a kérdést Ujhelyi István zalaegerszegi fórumán. Az MSZP EP-képviselője a kedden elfogadott határozattal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, azt Orbán pártcsaládja, az Európai Néppárt frakciója és a baloldali pártok egyformán támogatták, kivéve a Fidesz képviselőit. Felidézte, éppen az OLAF volt az, ami Orbán vejének cége, az önkormányzatok közvilágítási tendereit elnyerő Eilos jogsértő működésér feltárta.

Emlékeztetett arra is, ennek az uniós szervezetnek van jogosultsága Magyarországon nyomozni, a hazai Legfőbb Ügyészség az, amelyik ezt az Elios esetében nem tartotta indokoltnak megtenni. “Miért félnek attól a fideszesek, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala és Legfőbb Ügyészsége közösen fog működni. Pedig csak arról van szó, hogy az Európai Unió azt szeretné, az általa adott forrásokat szabályosan használja fel a magyar kormányzat.”

Ujhelyi a fórumán szerzett egyik tapasztalát megosztva beszélt az országban uralkodó félelemről is, ami egy demokráciában elfogadhatatlan. Egyik helyi támogatójuk arra kérte, ha lehet, ne a városháza előtt írhassa az MSZP ívét, mert fél a retorzióktól. Végül nyomatékosította: ma az szereti igazán a hazáját, aki azt az Európai Unióban akarja tartani. Az MSZP ezért küzd.