Mikola Azarov ukrán kormányfővel tárgyalt Mesterházy Attila

Az MSZP támogatja Ukrajna társulási megállapodását az Európai Unióval, és a magyar kormány törekvéseit is abban, hogy erős gazdasági és jószomszédi kapcsolatot építsen ki egymással a két állam.


Erről Mesterházy Attila pártelnök számolt be az MTI-nek csütörtökön azt követően, hogy Budapesten tárgyalt Mikola Azarov ukrán kormányfővel.

A pártelnök közölte: az MSZP európai parlamenti képviselői mind frakciójukban, mint az EP-ben támogatni fogják Ukrajna szándékát.

Mesterházy Attila beszámolt arról is: az ukrán miniszterelnök osztotta aggodalmát a kárpátaljai magyarzászló-égetéssel és a magyarokat ért inzultusokkal kapcsolatban, és abban is egyetértettek, tenni kell a szélsőséges pártok megerősödése ellen, mert egy országnak sem jó, ha az ilyen erők aktivizálódnak.

A találkozón szó volt egy az MSZP és az ukrán Régiók Pártja közötti együttműködési megállapodás megkötéséről. Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban annyit közölt: várhatóan néhány hónapon belül Kijevben írják ezt alá. Hozzátette: a Szocialista Internacionálé alelnökeként törekedni fog arra, hogy a Régiók Pártja tagságot szerezzen és arra, hogy az ukrán tömörülés az Európai Szocialista Párt partnerévé válhasson.

Mikola Azarov szerdán érkezett háromnapos hivatalos látogatásra Magyarországra, csütörtökön tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel is.