mszp.hu | Belföld
2023. október 24. 18:36

Mikor kerülnek kifizetésre a napelemes pályázatok?

Mikor kerülnek kifizetésre a napelemes pályázatok?
A 2021-ben meghirdetett háztartási napelemek pályázatairól és az ezzel kapcsolatos visszásságokról és mulasztásokról is beszélt Szabó Sándor országgyűlési képviselő, az MSZP Csongrád-Csanád Megyei elnöke a keddi parlamenti felszólalásában.
„Mikor kerülnek kifizetésre a 2021-ben meghirdetett háztartársi napelemek telepítését támogató pályázatok a nyertes pályázók számára?” – címmel nyújtott be szóbeli választ igénylő kérdést Lantos Csaba energiaügyi miniszternek Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője. 
 
Szabó Sándor felszólalásában elmondta, hogy 2021 őszén került meghirdetésre az RRF pályázati rendszerben szereplő, kizárólag az átlagos és az alatti jövedelmű családok részére meghirdetett fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere és akkumulátoros napelem rendszer létesítésére vonatkozó pályázat. 2022 tavaszán a választások előtt sorra jöttek a sikeres pályázatokról szóló értesítések, azonban ezt követően a folyamat jelentősen lelassult. 

 
Szabó Sándor elmondta, hogy a képviselői fogadóóráján megjelent pályázók közlése alapján mégsem felhőtlen az örömük, mivel egyetlen nyertes pályázó esetében sincs még meg a támogatás teljes kifizetése. 
 
Még az ígért előlegek sem kerültek teljes mértékben kiutalásra. Mindez komoly gondot okoz, hiszen az idő múlásával a támogatási összeg jelentősen veszített az értékéből. A rendkívüli infláció, az árak emelkedése miatt ugyanis a kivitelezők nem vállalják el a munkát a rögzített 2021-es árakon, így eleve 30-40 %-os önerőt kell a nyertes pályázóknak még a kivitelezéshez hozzátenni. 
 
A tapasztalatok szerint nem lehet a pályázati felületen feltölteni a záróelszámolást sem, ami azért probléma, mert így nem valósul meg az elnyert pályázati támogatás előlegen túli, fennmaradó összeg 60 százalék kifizetése. 
 
Az MSZP országgyűlési képviselője ezért az alábbi kérdéseket tette fel az illetékes miniszternek:
  1. A 2022-es választások óta miért lassult le a pályázati kifizetések és lebonyolítás folyamata?
  2. Miért elérhetetlen vagy nehezen elérhető az a pályázati felület, amelyre a záró elszámolásokat a nyertes pályázók feltöltenék?
  3. Mikor fizetik ki a támogatási összeget a családoknak, különös tekintettel azokra, akik már régen befejezték a munkálatokat?
 

Kapcsolódó párttagok