MTI/mszp.hu | Belföld | Matolcsy György parlament
2016. november 02. 17:43

Mikor mond le a jegybankelnök? – Országgyűlés

Letelepedési kötvény, ócsai projekt, lakhatási válság, szakképzés, Matolcsy pazarlása, barátnője és barátnőjének anyukája. Ülésezett a parlament.

Szüntessék meg a letelepedési kötvényeket!

Gúr Nándor arról beszélt, hogy pártja már szeptemberben a letelepedési kötvények megszüntetését javasolta, továbbá azt, hogy a haszon 75 százalékát fizessék be a központi költségvetésbe.

Azt kérte, a kormány ebbe az irányba menjen, mert a konstrukció erkölcstelen, kevesek hasznát jelenti sokak veszteségére és biztonsági kockázatokkal is jár. Értékelése szerint zajlik a betelepítés Magyarországra, ez a kopt keresztényekkel indult, majd a kötvényekkel folytatódott, és ukrán munkavállalók is jönnek.

Megjegyezte azt is, hogy miközben a Jobbik most támadja a kötvényeket, Vona Gábor pártelnök annak idején nem szavazott a kérdésben, a frakció fele pedig tartózkodott.

Miért "döntötte be" a kormány az ócsai projektet?

Szabó Sándor arról beszélt, hogy a kormány hatályon kívül helyezte az ócsai szociális lakásépítési programot. Emlékeztetett, hogy Ócsán több mint 500 házat akartak építeni, ehelyett csak 80 épült meg, az is a piacinál többszörös áron. Miért "döntötte be" a kormány az ócsai projektet? - kérdezte.

Lakhatási válság van

Korózs Lajos arra várt választ, hogy meddig nézi tétlenül a kormány a lakhatási válságot. Az idén eddig több mint háromszor annyi kilakoltatás történt, mint korábban egy év alatt - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a kilakoltatási moratórium vége óta több mint kétezer családot lakoltattak ki, és további 15 ezerre vár ez a sors.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy eddig mindössze 500-an jelentkeztek a családi csődvédelemre.

Négyezer gyermek elesik minden támogatástól

Bangóné Borbély Ildikó azt vetette fel, hogy négyezer gyermeknek nincs érvényes magyarországi lakcíme, így ők elesnek a támogatásoktól, szociális ellátásoktól.

Egekben a fekete foglalkoztatás?

Szétrombolták a szakképzést

Teleki László azt kérdezte, hogy a kormány miért rombolta szét a szakképzést. Szavai szerint a közelmúlt intézkedései ugyanis nem szolgálják a szakmunkások érdekeit.

Ebben a formában már elfogadható?

Matolcsy a házban

Mikor mond le a jegybankelnök?

Bárándy Gergely Matolcsy György jegybankelnök lemondását sürgette, sorolva a Magyar Nemzeti Bank általa visszásnak tartott ügyeit. A korrupció iskolapéldájának nevezte, ha valaki attól fogad el valamit, akit ellenőriz, és Matolcsy Györgyhöz fordulva azt kérdezte: nem zavarja, hogy olyan ember lakásában lakik, akit felügyelnie kellene. Bírálta az MNB-ben alkalmazott magas fizetéseket, és úgy fogalmazott: az elnök a sajtó szerint szeretőjét alkalmazza kiemelt fizetésért.

"Nem gondolja, hogy ez kicsit gáz?" - kérdezte.

Meddig tartható még a jegybank pazarlása?

Szakács László a takarékosság világnapja alkalmából kérdezte a jegybankelnököt arról: hogyan lehetséges, hogy tavaly három pénzügyi szolgáltató bedőlésével az emberek több százmilliárd forintnyi megtakarítása tűnt el. Szerinte az MNB maga is pazarol, és az embereket is pazarlásra neveli. Bírálta a jegybanki magas fizetéseket, feltéve a kérdést: meddig tarthat még ez.

Ismeri a mértéket a jegybank?

Burány Sándor bírálta, hogy az MNB a könyv szerinti érték felett vásárolt ingatlanokat, azt pedig erkölcstelennek minősítette, hogy a jegybankelnök barátnője is az intézményben dolgozik.

A politikus egyúttal szabálytalansággal vádolta az MNB-t amiatt, hogy állampapír-vásárlással a költségvetést finanszírozza.