mszp.hu | Belföld | ketrecharc közlemény
2014. szeptember 19. 16:09

Mikor tesz valamit a kormány a gyermekek ketrecharca ellen?

A Blikk nyár eleji tényfeltáró cikkeinek hatására és a közvélemény felháborodására június végén a kormány ígéretet tett a gyermekek brutális ketrecharcának haladéktalan beszüntetésére. Eltelt három hónap és nem történt semmi. A kormány nevében Simicskó István államtitkár ma ismét megígérte, hogy szigorítanak a szabályokon. Mikor lesz megoldás?

Elfogadhatatlan, hogy beteg lelkű felnőttek ma is szegény sorsú gyermekeket uszíthatnak egymásra sport címén, védőfelszerelés nélkül az egyik legkeményebb küzdősportban, a ketrecharcban!

Június 23-án a Parlamentben a kormány nevében Rétvári Bence államtitkár a felszólalásomra válaszul azt mondta: "azt várjuk a Magyar Olimpiai Bizottság illetékes részlegétől, hogy a jogszabály-módosító javaslatot is tegye meg, amit szerintem itt mindenképpen mindnyájan, az ellenzéki pártok és a kormánypártok is tudunk támogatni".

Június 24-én Simicskó István be is jelentette, hogy a kormány törvénybe iktatná a 14 év alatti gyerekek küzdelmének tilalmát. Nem tudjuk, történt-e azóta bármilyen előrelépés a kormány vagy a MOB részéről, a Parlamentnek ugyanis nem nyújtottak be semmit.

Az LMP által a sporttörvényhez és a Btk.-hoz beadott módosító javaslatokat ellenben szeptember 15-én a Kulturális bizottságban lesöpörte a Fidesz-KDNP-s kormánytöbbség. Pedig vagy erről, vagy a kormány saját javaslatáról akár már a héten szavazhatott volna a Parlament.

A nyáron egy fiúnak leszakadt a tüdeje, egy lányt torkon rúgtak, egy másik fiú pedig életveszélyes koponyasérüléseket szenvedett. Hány ilyen eset történik még, mire a kormánytöbbség lép valamit? Hogy állnak az ígért törvényjavaslattal? Hogy áll a rendőrségi nyomozás? Mikor lesz megoldás?

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke