Stop
2012. július 16. 10:40

Milliókat fizettek a fővárosban egy plágiumgyanús anyagért

Plágiumgyanús informatikai stratégiát fogadott el a közelmúltban Újbuda önkormányzata. A hárommillió forintért vásárolt dokumentum jelentős része megegyezik Székesfehérvár 2008-ban készült hasonló tanulmányával. A kerület vezetése vizsgálatot indított, miközben a stratégiát összeállító külsős cég vezetője állítja: a szöveg szerinti egyezőség döntő többségében indokolt.

A közelmúltban fogadták el a XI. kerület informatikai stratégiáját, Újbuda önkormányzata hárommillió forintot fizetett egy olyan dokumentumért, amely jelentős része szó szerinti egyezést mutat Székesfehérvár hasonló, 2008-ban elkészült tanulmányával.

Először az Újbuda másként blog hívta fel a figyelmet a "véletlen" egybeesésre. Ha részletesen megvizsgáljuk a két dokumentumot, láthatjuk, hogy több tucat oldalnyi egyezést mutat a két munka. Az újbudai stratégiát készítő külsős cég egyes helyeken még a fehérvári hivatalra vonatkozó adatokat sem frissítette, sőt, akad olyan táblázat, ahol a személyi számítógépek áramfogyasztásához is 2008-as adatokat vettek figyelembe. Egyebek közt olyan javaslatokat is tesznek a "készítők", amelyek már Újbudán nem számítanak újdonságnak, hiszen a kerületi önkormányzatban azokat bevezették. De a tanulmányban szereplő hibás grafikonok is mutatják, a stratégia készítői nem vesződtek sokat a kidolgozással.
Az ügyben megkerestük Újbuda önkormányzatát is. Milassin Levente kommunikációs vezető a STOPnak elmondta: a napokban értesültek ők is az esetleges visszaélésről, vizsgálatot is indítottak az ügyben, amelynek még nincs eredménye. "A vizsgálat célja az is, hogy megállapítsuk, milyen hozzáadott értéket képvisel a munka, szó van-e egy már elkészült, illetve a megbízott cég által korábban készített stratégia elemeinek felhasználásáról, illetve volt-e joga erre a társaságnak" - reagált a kerület kommunikációjáért felelős szakember. Megtudtuk: azt is mérlegelik, hogy az elkészült "munka" értéke arányos-e a kifizetett összeggel.

A tanulmány elkészítésével megbízott cég vezetője portálunkkal közölte: 15 éve készítenek informatikai stratégiákat önkormányzatok számára, "a korábbi munkákban szerzett tapasztalatokat és információkat kontrollált módon, továbbfejlesztve felhasználjuk az aktuális feladatok végzése során. A szöveg szerinti egyezőség döntő többségében indokolt".

Kelemen Péter, a Komunáldata Kft. ügyvezetője elismerte, hogy az "anyag egyes elemei valóban korábbi munkáikból lettek átemelve", szerinte abban az esetben, ha mind a két önkormányzat ugyanazt a rendszert használja, akkor ugyanazokat a jellemzőket kell rögzíteni a stratégia helyzetfelmérő részében. Az újra felhasznált elemeket azonban minden esetben ellenőrzik, hogy valóban érvényesek-e a jelenlegi helyzetben is. Ebben az ellenőrzésben adódhatnak hibák is, de olyan elírás az anyagban nincs, ami a stratégiát érintené - állítja az ügyvezető, majd hozzáteszi: "meggyőződésem szerint az elkészített informatikai stratégia a megbízási szerződésben rögzített feltételeknek és a szakmai elvárásoknak megfelel".

Szerző: Magyar Krisztián

http://stop.hu/belfold/milliokat-fizettek-a-fovarosban-egy-plagiumgyanus-anyagert/1065575/