Milliós fideszes mutyi Lőrincen

Az MSZP XVIII. kerületi frakciója fegyelmi eljárást kezdeményez Lévai István Zoltán fideszes alpolgármester és Teitler Péter jegyző ellen.  

A szocialista párt frakciója gyanítja, hogy szándékosan vezették félre a képviselő-testületet, amikor egy cég javára – amelyről a képviselők azt hitték, önkormányzati tulajdonú – 8 millió forintos támogatást szavaztattak meg. A MSZP ugyanakkor azt sejti, valószínűleg nem egyedi esetről van szó.

A MSZP Demokrácia Központja még a múlt héten tett feljelentést az ügyben a BRFK Gazdaságvédelmi osztályán. A helyi kézilabdacsapatot működtető, többségében önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetője létrehozott egy új céget, az Utánpótlás Kft.-t, amelyet saját tulajdonaként jegyeztetett be, és így szerezte meg a mintegy 8 millió forintos önkormányzati támogatást.

Az ügyvezető arra hivatkozott, hogy ezt a céget az alpolgármester szóbeli engedélye alapján hozta létre. Ez után a képviselő-testület Lévai István Zoltán javaslatára megszavazta a támogatást. A cég az önkormányzati támogatáson túl tavaly sikeresen lehívott további 140 millió forint, külön erre a célra szánt uniós TAO-támogatást is, azonban ennek az összegnek a felhasználásáról a helyi képviselők semmit sem tudnak.

Kérdés az is, hogy az alpolgármester miért járult hozzá, hogy egy magánvállalkozás, és ne az önkormányzat cége jusson hozzá ezekhez a támogatásokhoz.

A helyi szocialisták a független hatóságokra bízzák a zavaros ügy részleteinek tisztázását, de már most számos olyan nyugtalanító információ látott napvilágot, amelyek szerint a jelentős összeg egy részét nem az utánpótláskorú gyermekek sportolási lehetőségeinek bővítésére fordították.

Egyre megalapozottabbnak tűnő híresztelések szerint például az első Orbán-kormány idején a lenyúlások precíz kivitelezésére már jól bevált eszközt, beléptető rendszert is vásároltak. "Nincsenek illúzióink. A testület valószínűleg napirendre sem veszi az előterjesztésünket, mégis mindent meg akarunk tenni az ügy megnyugtató rendezése érdekében" - mondta Kőrös Péter.
Az MSZP helyi frakcióvezetője szerint okuk van azt hinni, hogy "nem egyedi elszigetelt jelenségről van szó, ezért arra kérjük az ország valamennyi demokratikus ellenzékhez tartózó képviselőjét, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a hasonló helyi sporttámogatások ellenőrzésére. Közös célunk, hogy a vérlázító lenyúlásokra minél előbb fény derüljön és az uniós pénzeket megfelelő módon, vagyis a sikeres magyar sport támogatására használják fel."

Az MSZP XVIII. kerületi frakciója azt követeli Ughy Attila polgármestertől, hogy az önkormányzat szerezze vissza a milliós önkormányzati és uniós támogatásokat, és a céget is, amelyen keresztül ezeket a pénzeket lehívták.